Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 02 Dec. 2021

MKC Maribor vabi na Ta veseli dan kulture

MKC Maribor, Galerija Media Nox in MKC Črka v sklopu letošnje akcije Ta veseli dan kulture vabijo na brezplačno uživanje v kulturi in umetnosti s kar tremi razstavami in literarnim performansom.

Od leta 2000 naprej na pobudo Ministrstva za kulturo vsak 3. december, na dan rojstva slovenskega pesnika Franceta Prešerna, kulturne in umetniške institucije ter organizacije širom Slovenije praznujejo ta prav poseben dan z organizacijo brezplačnih predstav, vodstev, razstav in performansov, s katerimi predstavljajo lepote in bogatost slovenske kulturne produkcije.

MKC Maribor je v letošnjo akcijo vključen z večimi aktivnostmi, na katere vas prav prisrčno vabijo:

RAZSTAVA: JURČIČ V MARIBORU

Ob praznovanju Jurčičevega leta, s katerim letos obeležujemo 140-letnico pisateljeve smrti, so mariborske kulturne institucije in organizacije združile moči in pripravile program Jurčič v Mariboru v sklopu katerega vas v sodelovanju z Mariborsko knjižnico in Zavodom Razvoj Maribor vabimo na rastavo avtorice Zdenke Gaiser.

Med 22. novembrom in 12. decembrom si bo možno na Maistrovem trgu ogledati razstavo Jurčič v Mariboru, ki nam odkriva pisateljevo notranje življenje skozi pripovedi iz njegovih knjig. Tako ga spoznavamo ne le kot pisatelja in časnikarja, ampak tudi kot tankočutnega romantika, idealista in intelektualca. Razstavo Jurčič v Mariboru pripravlja Mariborska knjižnica v sodelovanju z Zavodom Razvoj Maribor in MKC, avtorica razstave je Zdenka Gaiser, oblikovalka vizualne podobe je Monika Pocrnjić.

PERFORMANS: TIPKAJMO Z JURČIČEM

Na ta veseli dan kulture, 3. decembra, bomo v sodelovanju s Prvo gimnazijo Maribor in Zavodom Razvoj Maribor, izvedel 2 izvedbi literarnega performensa Tipkajmo z Jurčičem. Performerka Miša Gams bo dijake Prve gimnazije in skupino ljudi s posebnimi potrebami povabila k nadaljevanju pisanja besedil Jurčičevih povesti Rokovnjači, Deseti brat, Lepa Vida in Kozlovska sodba v Višnji gori.Na razpolago bo pisalni stroj, s katerim bo mogoče izbrani odlomek nadaljevati na podlagi lastne domišljije. Na tak način bodo Jurčičeva dela postala odslikava sodobne družbe, posamezniki pa se bodo preizkusili v vlogi pisca, ki s tipkanjem na pisalni stroj beleži asociacije, ki se mu porajajo ob stiku z Jurčičevimi besedili.

Razstavljena besedila, ki bodo neke vrste reciklaža Jurčičevih odlomkov iz najbolj znanih povesti, bomo lahko prebrali na družabnih omrežjih organizatorjev, najbolj uspeli pisateljski dosežki pa bodo prebrani v oddaji Radia Maribor, 20. decembra ob 19. uri. 

RAZSTAVA: PROŽNOST

Galerija Media Nox in MKC Maribor vas v sodelovanju s Pedagoško fakulteto Univerze v Mariboru vabimo na ogled razstave del študentov, ki bo v galeriji Media Nox na Židovski ulici 12 v Mariboru na ogled od petka, 3. decembra 2021 (Ta veseli dan kulture) do četrtka, 6. januarja 2022. 

RAZSTAVA: DECEMBER Z ISKRENIM PRISTOPOM

Mestna občina Maribor, Galerija Media Nox in MKC Maribor vas decembra v sklopu programa Čarobnega Maribora vabimo na razstavo fotografij Karin Rošker, ki si jih lahko ogledate na oknih zapuščenih stavb na Koroški cesti in Slovenski ulici v Mariboru.

Projekt je predstavljen na fotografijah, ki ponazarjajo božični duh – z barvami, okraski in ljudmi, ki so sami resnični okras božiča. Toplina in ljubeči odnosi zaznamujejo sezono. 

Več informacij o dogodkih si lahko preberete na povezavi.

Vir: MKC Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

29148

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino