Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 Aug. 2022

Mladi, aktivni, radovedni, snovalci – MARS

Program MARS – Mladi, Aktivni, Radovedni, Snovalci je pilotni program, ki povezuje osnovne šole, srednje šole in podjetja, z namenom dvigovanja zanimanja za tehniko med učenkami in učenci, dijakinjami in dijaki, ki so tekom šolskega leta reševali realne inženirske in družboslovne izzive, zastavljene s strani podjetij.

S projektom so vzpostavili povezavo med šolstvom in gospodarstvom na eni strani in vzpostavili medgeneracijski most med srednješolci in osnovnošolci na drugi strani. Cilji projekta so bili med drugimi vpogled v delo odraslih, povezovanje različnih skupin mladostnikov, timsko delo in izmenjava mnenj. Pomembno je, da tudi podjetja dobijo vpogled v svet mladostnikov, saj imajo ti pogosto pričakovanja, ki se razlikujejo od pričakovanj odraslih; dobro je, da podjetja vedo, kakšni zaposleni bodo na voljo na trgu dela.

V programu so sodelovali dijaki iz šišenske srednje šole tehniških strok, ki so v vlogi mentorjev pomagali osmošolcem iz OŠ Dobrova, OŠ Dravlje in OŠ Vič pri reševanju realnih izzivov podjetij. Tekom projekta so mladi dokazali, da so izjemno inovativni, razmišljujoči in da znajo iskati rešitve. Sodelovanje med mladimi namreč spodbuja radovednost, jim nudi priložnost spoznavanja raznolikih poklicev in omogoča timsko delo pri reševanju konkretnih izzivov, s katerimi se bodo soočali in srečevali tudi na delovnih mestih.

Izzive so mladim predstavila podjetja Omega Air, Novartis, Schwarzmann in Plevnik. Učenci so se spopadali z iskanjem rešitev za oblikovanje marketinškega slogana, izračuni koliko litrov pitne vode onesnaži le en liter olja, kako bi olje ločili od vode, razmišljali so o svojem sanjskem poklicu, gradili stolp in letalski hangar iz špagetov, se lotili izdelave masla, iskali rešitve za optimizacijo in zmanjšanje izmeta pri delu s pločevino ter naredili predlog izdelave sirarne na ključ.

Vir: Uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

89119

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino