Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 25 Apr. 2022

Mladi heroji o prometni varnosti

V Slovenskih Konjicah so mladi skupaj z odločevalci definirali izzive in iskali rešitve za izboljšanje prometne varnosti in zmanjševanje voženj pod vplivom alkohola med mladimi.

V Mladinskem centru Dravinjske doline je 14. aprila potekal posvet mladih in odločevalcev o prometni varnosti – vožnji pod vplivom alkohola in rabi alkohola med mladimi. Ta je bil izveden pod okriljem mednarodnega projekta “Be A Hero”, ki ga izvajajo Zavod VOZIM v sodelovanju z Mladinsko mrežo MaMa in je sofinanciran v okviru Erasmus+: Mladi v akciji.

Na posvetu so številni mladi, mladinski delavci, predstavniki lokalnih odločevalcev in nacionalnih strokovnjakov definirali izzive in iskali rešitve za izboljšanje prometne varnosti v lokalnem okolju. Udeležence posveta sta uvodoma pozdravila David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM in Neža Pavlič Brečko, direktorica Mladinskega centra Dravinjske doline. Udeležil pa se ga je tudi Darko Ratajc, župan Občine Slovenske Konjice, ki je izrazil podporo vsem prizadevanjem za izboljšanje prometne varnosti v lokalni skupnosti.

Nato so na okrogli mizi, ki je sledila,  Maja Roškar iz Nacionalnega inštituta za javno zdravje, Mateja Markl iz Agencije RS za varnost prometa in Alen Alenc, predstavnik PGD Slovenske Konjice, razpravljali o trendih v prometni varnosti in rabi alkohola med mladimi, varnosti v nacionalnem in lokalnem okolju ter vlogi gasilcev in policije v prometu. Barbara Slaček, ambasadorka Zavoda VOZIM je pomen varnosti v prometu med mladimi predstavila skozi svoje oči kot mlada ponesrečenka v prometni nesreči, ki jo je prikovala na invalidski voziček.

Sledil je praktični del, kjer so mladi stopili v osredje in podali svoj glas. Pokazali so, da so vedno bolj odgovorni in se zavedajo problematike alkohola in prometne varnosti. Razdeljeni v skupinah so vihrali možgane in poglobljeno razmišljali o problematikah. V okviru svojih zaznavanj so se osredotočili tudi na izzive, s katerimi se srečujejo in jih vsakodnevno opažajo. Nato so za identificirane izzive, povezane s prometno varnostjo, vožnjo pod vplivom alkohola in rabo alkohola med mladimi, iskali rešitve.

Mladi so izpostavljali predvsem nezavedanje posledic rabe alkohola ter nizko ozaveščenost. Menijo, da je v družbi pitje alkohola preveč normalizirano, včasih tudi spodbujano kot pozitivno in zelo dostopno. Kot morebitne rešitve so navajali predvsem ozaveščanje in destigmatizacijo zdravljenja odvisnosti od alkohola.

V okviru izzivov, povezanih s prometno varnostjo, so mladi izpostavili še problem infrastrukture – pogrešajo namreč več pločnikov, kolesarskih stez ali pa vsaj avtobusnih povezav oz. javnega prevoza v kraje, ki so do centra Slovenskih Konjic dlje oddaljeni. Prav tako so ceste (tudi za kolesarje in mlade, ki vozijo motorno kolo), po njihovem mnenju, zaradi grbin, neurejenih bankin, lukenj in peska, bolj nevarne. Rešitev so iskali v večjih vlaganjih v infrastrukturo, tudi v povezavi z višjo obdavčitvijo alkoholnih pijač, saj je ravno ta najpogostejši razlog za hujše poškodbe ali smrt.

Predlagali so tudi uvedbo “car sharing” sistema – deljenja avtomobilov, ki bi lahko deloval v lokalni skupnosti – rešitev bi poleg trajnosti in v dobro okolju pripomogla tudi k izboljšanju povezav oz. souporabi avtomobilov (organizirane tudi v občinsko mrežo). Razmišljali so o uvedbi spodbud oz. bonov za mlade, ki bi jih lahko izkoristili kot popust za taksi ali brezplačne vožnje. Problematiko pomanjkljivosti vozniških izkušenj med mladim bi reševali z uvedbo pogostejših in cenovno dostopnejših oz. brezplačnih tečajev varnih voženj, ki bi jih lahko ljudje pogosteje obnavljali. V občini je tudi veliko mladih motoristov, katerih skuterji presegajo zakonsko omejeno hitrost 50 km/h in predlagajo redno preverjanje ob registracijah oz. prilagoditev same proizvodnje z določitvijo novih standardov.

Tako mladi kot ostali sodelujoči in strokovnjaki so bili nad posvetom navdušeni, spodbujajo aktivnosti, kot je omenjeni posvet, kjer lahko zbrani vidijo, slišijo osebne izkušnje poškodovancev v prometu ter tako pridobijo informacije iz prve roke o pomenu varnosti v prometu. Dodali so, da pogrešajo take vsebine v okviru formalnega izobraževanja in pozivajo občino, naj sofinancira uvajanje tovrstnih neformalnih izobraževanj v šole.

Vir: Mreža MaMa, Zavod VOZIM

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

21676

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino