Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 25 Jul. 2022

Mladi kemiki nadaljujejo z zbiranjem odličij

Na Mednarodni kemijski olimpijadi do treh bronov in častne omembe

Z zaključno slovesnostjo se je v ponedeljek, 18. julija, končala letošnja 54. Mednarodna kemijska olimpijada, ki je med 10. in 18. julijem na daljavo potekala na Univerzi Nankai v Tianjinu na Kitajskem. Na olimpijadi je s svojimi ekipami mladih kemikov sodelovalo 84 držav, skupaj pa skoraj 330 tekmovalcev. Slovenska ekipa dijakov je v hudi konkurenci osvojila tri odličja in častno omembo.

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) in Fakultete za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (FKKT) so Slovenijo zastopali trije dijaki in ena dijakinja – Dane Jemc (Gimnazija Škofja Loka), Matej Nastran (Gimnazija Škofja Loka), Patrik Potočnik (Gimnazija Škofja Loka) in Nina Cankar (Gimnazija Kranj). Dane, Matej in Patrik so si s svojim znanjem priborili bronasta odličja, Nina pa častno omembo. Tekmovanje je na daljavo potekalo na FKKT. Pod strogim nadzorom iz Kitajske, kamer in nadzornikov v predavalnici, so člani ekipe zelo obsežne teoretične naloge, ki so pokrivale vsa področja kemije, reševali pet ur.

Na naše povabilo sta se tekmovanja v Ljubljani na FKKT udeležili tudi ekipi iz Ukrajine in Madžarske. Mladi iz treh držav so se veliko družili, stkali prijateljstva in v dnevih pred tekmovanjem tudi skupaj obiskali in si ogledali nekaj znamenitosti naše Slovenije.

Slovenske dijake sta na tekmovanju vodila dr. Berta Košmrlj in dr. Andrej Godec s FKKT.

Vir: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

13913

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino