Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 25 Apr. 2022

Mladi naravoslovci odlični na mednarodnem srečanju mladih znanstvenikov

Pod okriljem Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je med 8. in 11. aprilom iz Beograda na daljavo potekalo tradicionalno tekmovanje mladih znanstvenikov naravoslovnih znanostiThe International Conference of Young Scientists (ICYS). Tekmovanje ICYS je organiziral Regionalni center za talente Beograd II, v letošnji osemindvajseti izvedbi pa so sodelovali tekmovalci iz 16 držav z 81 raziskovalnimi nalogami.  Mladi naravoslovci stari od 14 do 19 let, so svoje naloge predstavili na daljavo pred zahtevno mednarodno komisijo strokovnjakov ter odgovarjali na njihova vprašanja.

Letošnja slovenska ekipa je bila izbrana na podlagi rezultatov 55. državnega srečanja mladih raziskovalcev Slovenije. Našo ekipo šestih članov je vodila in pripravljala mentorica Vesna Fabjan iz Zavoda Videja. Vid Kavčič z Gimnazije Bežigrad, je za svojo nalogo Analiza vode izvirov nahajališč črne človeške ribice v kategoriji ekologija, osvojil zlato priznanje. Prav tako sta zlato priznanje v kategoriji ekologija za nalogo Pilotske meritve mikroplastike v sladkovodnih ribah rdečeokah (Rutilus rutilus) v porečju reke Mure na območju Slovenije, prejela Domen Bogdan in Tamara Kolerič z Gimnazije Franca Miklošiča Ljutomer. Sloveniji je z nalogo Sončni koledar v kategoriji fizika, bronasto priznanje priboril Anže Jaklič z Osnovne šole Danile Kumar. Bronasto priznanje je v kategoriji računalništvo in informatika, s svojo nalogo Podatkovno rudarjenje instagram objav o Mariboru, osvojila tudi Gaja Đukanović Babič z II. gimnazije Maribor. Ekipo naših mladih raziskovalcev je s svojo nalogo na področju matematike Problem n kraljic, dopolnjeval še Jaka Slapar, dijak Gimnazije Vič. Slovenski naravoslovci so si tako v svetovni konkurenci mladih znanstvenikov skupno priborili dve zlati in dve bronasti priznanji.

Vir: ZOTKS

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

90768

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino