Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 02 Dec. 2021

MLADI NISO VEČ ODGOVORNI…

…za največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola, saj so od leta 2010 do danes več kot prepolovili število prometnih nesreč pod vplivom alkohola in so lahko zgled vsem ostalim udeležencem v prometu. Žal pa je alkohol še vedno največji problem na naših cestah, varnost v prometu pa odgovornost vseh nas, zato moramo stopiti skupaj.

S provokativnim videom in HEROJSKIM VAU'ČERJEM iniciativa Heroji furajo v pižamah vstopa v 5. sezono

Celje, 30. 11. 2021 – Letošnja, že 5. sezona iniciative Zavoda VOZIM, Toyote Slovenija, Zavarovalnice Generali in agencije Luna\TBWA za manj voženj pod vplivom alkohola Heroji furajo v pižamah, tudi tokrat prinaša inovativne pristope. Mladi vozniki so tisti, ki delajo največje napredke in povzročajo vse manj prometnih nesreč na splošno, kot tudi tistih, ki jih povzročijo pod vplivom alkohola. S tem so lahko zgled njihovim staršem in vsem ostalim voznikom pri preprečevanju voženj pod vplivom alkohola. A na cestah se moramo odgovorno obnašati vsi – v pomoč pa nam je lahko HEROJSKI VAU'ČER, ki so ga v Herojih ustvarili.

Mladi vozniki, stari med 15 in 24 let, so namreč od leta 2010 do 20. 11. 2021 naredili največji napredek, saj so za kar 56 % zmanjšali število prometnih nesreč, ki so jih povzročili pod vplivom alkohola. V letu 2010 so mladi vozniki povzročili 372 prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Letos do 20. 11. 2021 pa 164. Medtem ko se je v celotni ostali populaciji ta odstotek, kljub padcu, zmanjšal le za dobro četrtino – 26 %; v letu 2010 so povzročili 1473 prometnih nesreč pod vplivom alkohola, letos pa 1095.

»Skozi leta lahko pri mladih spremljamo napredek v primerjavi s starejšimi starostnimi skupinami in prav glede vožnje pod vplivom alkohola mladi pogosteje izberejo varnejše alternative in se odločijo za prevoz s treznim prijateljem, javnim prevozom ali taksijem ter tako odgovorno prispevajo k večji prometni varnosti,« pravi dr. Mateja Markl iz Javne agencije RS za varnost prometa.

Zato v kampanji provokativno sporočajo, da MLADI NISO VEČ ODGOVORNI za največ prometnih nesreč pod vplivom alkohola, in nagovarjajo tako mlade kot starejše.

Na naših cestah je alkohola še vedno preveč

Kljub temu, da prometne nesreče med mladimi vozniki padajo, je letošnja statistika na naših cestah izredno slaba. »Do 20. 11. 2021 smo že presegli številke s konca lanskega leta (ki je bil resda malo specifičen) – tako po številu prometnih nesreč kot po smrtnih žrtvah in hudo telesno poškodovanih, zato nikakor ne moremo biti zadovoljni z rezultati in aktivno delamo naprej. Letos (2021) je bilo povzročenih že 1259 prometnih nesreč pod vplivom alkohola. Od tega so jih 164 povzročili mladi od 15 do 24 leta, 1095 pa ostali. Je pa letos na cestah umrlo že 31 ljudi, od tega že 5 v nesrečah, ki so jih povzročili mladi od 15 do 24 let.« je povedal Ivan Kapun, vodja Sektorja prometne policije na Generalni policijski upravi.

A se je v Sloveniji od leta 2010 prometna varnost na splošno vseeno bistveno izboljšala. Je pa napredek pri številu povzročenih prometnih nesreč pod vplivom alkohola precej počasnejši. »Alkohol je še vedno tisti, ki nas kot narod vleče v črno statistiko na naših cestah, saj se predvsem starejši premalo zavedamo, da se organizacija prevoza iz zabave začne že veliko pred zabavo in odhodom domov. Tega se, za razliko od starejših, odlično zavedajo in izvajajo mladi, ki se organizirajo in se že pred odhodom na zabavo dogovorijo, kdo bo vozil in posledično ne bo pil alkohola,« pravi Nino Batagelj, ambasador Zavoda VOZIM, ki z mladimi išče rešitve za manj voženj pod vplivom alkohola v lokalnem okolju na herojskih posvetih in delavnicah.

»V naši kulturi so zakoreninjeni močni stereotipi o vožnji pod vplivom alkohola, kot so: 'Lahko vozim, saj nisem veliko spil.; Ker sem dobro jedel, lahko spijem več alkohola in ne bom pijan.; Pot domov znam na pamet in bi lahko vozil zaprtih oči.' in podobni, ki pa žal ne držijo. Zaradi takšnega mišljenja se še vedno zgodi preveč prometnih nesreč pod vplivom alkohola,« je še dodala dr. Mateja Markl iz Javne agencije RS za varnost prometa, ki aktivno sodeluje na herojskih posvetih po Sloveniji. 

»Zgornji statistični podatki nam povedo, da so mladi vzornejši vozniki, zato nas takšen projekt kot je Heroji furajo v pižamah spomni, da lahko vedno postanejo zgled in vzor vsem ostalim skupinam. In Heroji so eden izmed tistih projektov, ki nas tudi opomni, da alkohol ni samo problem mladih, ampak da so odrasli tisti, ki na mlade prenašajo odnos do alkohola. Odnos staršev in drugih odraslih do pitja alkohola pri mladostnikih je pomemben dejavnik, ki vpliva tako na začetek kot tudi pogostost pitja alkohola med mladostniki.Posledično pa popiti alkohol izrazito vpliva na človeka, tudi na voznika in njegovo ravnanje v prometu,«pravi Vesna Marinko, vodja Sektorja za krepitev zdravja in preprečevanje odvisnosti iz Ministrstva za zdravje.

Si za večer s srečnim koncem? Pošlji HEROJSKI VAU'ČER.

Ko se z bližnjimi pogovarjamo, pogosto slišimo: 'Če boš rabil prevoz, kar pokliči!'. A ko gremo na zabavo, to le malokrat izkoristimo, saj imamo občutek, da je bilo rečeno le iz vljudnosti. Zato so v iniciativi Heroji furajo v pižamah zasnovali HEROJSKI VAU'ČER, za večer s srečnim koncem, ki ga lahko prejemnik unovči za varen prevoz z zabave domov.

HEROJSKI VAU'ČER lahko vsak posameznik ustvari sam na spletnem mestu in ga podari najbližjim z iskrenim pozivom, da ga lahko pokličejo kadarkoli, ko potrebuje varen prevoz domov. Tudi če sredi noči in v pižami.

HEROJSKI VAU'ČER je srčna obljuba in iskren namen, ki lahko reši življenje. Z njim želijo spodbujati, da bi se vsi vau večeri končali z varnim prevozom domov in ne s prometno nesrečo.

»S HEROJSKIMI VAU'ČERJI želimo preplaviti splet in posledično vplivati na izboljšanje prometne varnosti vsaj v zadnjem mesecu letošnjega leta, pa tudi naprej skozi celotno naslednje leto. So odlično darilo za vsakega ob vsaki priložnosti ali pa kar tako. Vsi si želimo, da bi naš najbližji prišel varno domov, kar mu s HEROJSKIM VAU'ČERJEM za večer s srečnim koncem lahko podarimo,« pravi David Razboršek, direktor Zavoda VOZIM.

Ti nimajo omejenega roka trajanja, namenjeni pa so predvsem povezovanju ljudi v teh odtujenih časih, in temu, da vsak lahko naredi kaj pozitivnega za drugega – predvsem svoje bližnje in prijatelje.

Mladi spremenili svojo vlogo in prevzeli vlogo staršev

Kampanja pa je postregla tudi s provokativnim videom, v katerem nastopajo znani mladi Slovenci, ki so tokrat zamenjali vloge s starši. Nastopili so igralka Mila Peršin, Bojan Cvjetićanin, priljubljen pevec iz skupine Joker out in raper Vazz – Mark Jacob Cavazza. Svojo vlogo so odlično odigrali in s sporočili, ki so jih podali, pri ljudeh vzbujajo razmislek o problematiki vožnje pod vplivom alkohola. Ogledate si ga lahko na spletnem mestu www.heroji.si ali na njihovem YouTube kanalu.

Heroje že od vsega začetka podpirajo parterji, brez katerih iniciativa ne bi bila tako uspešna.
»Z velikim optimizmom nas navdaja dejstvo, da se je v zadnjih letih pomembno zmanjšalo število prometnih nesreč, ki jih mladi povzročijo pod vplivom alkohola. Gre za pomembno sporočilo, ki ga mladi prenašajo na ostale generacije. To pomeni, da svojo prihodnost polagamo v roke odgovornih ljudi. Tudi z našo podporo akciji Heroji furajo v pižamah že 5. leto zapored pomagamo, da bodo še bolj slišani,« pravi Vanja Horvat, predsednica uprave, GENERALI zavarovalnica d.d.

»Mladi so prihodnost naše družbe, zato je zelo pomembno, kako razmišljajo in kaj počnejo,« je prepričan Kensuke Tsuchiya, predsednik Toyote Adria, ki je aktivno pridružen iniciativi Heroji furajo v pižamah, sodeluje na herojskih posvetih in vožnjah. »Zgledovati se moramo po njih, jim dati glas in jih poslušati.«

PODATKI o iniciativi Heroji furajo v pižamah v 5. sezonah

Iniciativa Zavoda VOZIM, zavarovalnice Generali, Toyote Slovenija in agencije Luna\TBWA je mednarodno nagrajen model, ki v lokalnem okolju povezuje vse ključne deležnike; mlade, starše, učitelje, odločevalce in strokovnjake, da skupaj pridejo do konkretnih rešitev za preprečevanje voženj pod vplivom alkohola.

Do sedaj smo s celostim pristopom Heroji furajo v pižamah:

-         Izvedli aktivnosti v 15 občinah iz 12 slovenskih regij.

-         Dosegli več kot 15000 mladih.

-         Izvedli prek 600 prevozov.

-         Lansirali 5 medijskih kampanj.

Celosten in učinkovit model Heroji furajo v pižamah, sofinanciran s strani Ministrstva za zdravje in Javne agencije RS za varnost prometa, je prepoznala tudi Evropska komisija in ga v 2018 nagradila z nagrado »Excellence in Road Safety«, v 2019 pa mu dodelila še prestižno nagrado »Jacques Barrot Grand Prize« za najboljši projekt v Evropi na področju prometne varnosti v zadnjih štirih letih, hkrati pa v 2020 prejel bronasto mednarodno medijsko nagrado na področju varnosti ISMA.

Vir: Zavod Vozim

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

68221

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino