Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 29 Aug. 2019

Mladi plus opozarjajo na diskriminacijo na trgu dela

Na Sindikatu Mladi plus, sindikatu dijakov, študentov, mladih brezposelnih, mladih prekarnih delavk in delavcev, se vseskozi ukvarjajo z diskriminacijo v svetu dela in se odzivajo na z njo povezane probleme in vprašanja.

Prepoved diskriminacije, vključno z diskriminacijo na področju dela, je vključena v zakonodajo, opredeljena pa je tudi v slovenski Ustavi. 49. člen Ustave RS namreč pravi, da lahko vsakdo prosto izbira zaposlitev, in da je vsakomur pod enakimi pogoji dostopno sleherno delovno mesto. Bolj podrobno tematiko obravnava Zakon o varstvu pred diskriminacijo (ZVarD), ki opredeljuje varstvo vsakega posameznika pred diskriminacijo, ne glede na spol, narodnost, raso ali etnično poreklo, jezik, vero ali prepričanje, invalidnost, starost, spolno usmerjenost, spolno identiteto in spolni izraz, družbeni položaj, premoženjsko stanje, izobrazbo ali katerokoli drugo osebno okoliščino na različnih področjih družbenega življenja.

Na omenjenem področju prihaja do številnih nesporazumov, nerazumevanja in netočnosti, zato so pripravili nekoliko daljši tekst, dostopen tukaj, v katerem natančno opisujejo, zakaj kot sindikat govorijo o diskriminaciji, obenem pa ponujajo veliko informacij o diskriminaciji na trgu dela.

Vir in foto: Sindikat Mladi plus

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

54816

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino