Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 29 Aug. 2022

Mladi prebudili Evropo

Društvo Kreativne Mladine iz Murske Sobote je poleti gostilo mladinsko izmenjavo z naslovom »WAKE UP EUROPE!«, ki je financirana iz programa Erasmus+ Mladina. 

Mladinsko izmenjavo so  izvedli na Hodošu in v Murski Soboti, kjer  je bilo vključenih 43 udeležencev iz Slovenije, Litve, Romunije, Portugalske, Slovaške, Madžarske in Estonije.

Udeleženci so tekom aktivnosti obiskali Zavetišče za brezdomne osebe Murska Sobota, kjer so pripravili »Piknik solidarnosti« in druženje z uporabniki. Isti dan popoldan so obiskali največje romsko naselje v Sloveniji (Pušča), kjer so pripravili kreativno delavnico (izdelava zapestnic z romskimi amuleti), športne igre in krajšo predstavitev programa Erasmus+ Mladina in Evropska Solidarnostna Enota za mlade. Udeleženci so obiskali tudi Dom starejših Rakičan in popeljali stanovalce na sprehod do dvorca Rakičan, kjer so pripravili igro Bingo in druženje. Isti dan popoldan so udeleženci pripravili čistilno akcijo »Z vrečko na sprehod« okrog Soboškega jezera. Namen čistilne akcije je bil, da mlade vzpodbudijo k aktivnemu preživljanju prostega časa in skrbi za okolje. V okviru čistilne akcije so zopet zbrali preveč velikih vreč smeti. Zaradi vročih poletnih dni se mladi radi zbirajo ob Soboškem jezeru, kjer na žalost za sabo pustijo tudi večje količine odpadkov. Mladi so  se razdelili v tri skupine, kjer so v prvi skupini obiskali Krizni center za mlade Murska Sobota, kjer so pripravili zasaditev drevesa prostovoljstva, zasaditev zeliščnih lončkov in druženje z uporabniki. Druga skupina je obiskala nove prostore društva, kjer so porisali stene z različnimi motivi in napisi kot so: Erasmus+, Evropska Solidarnostna Enota in Društvo kreativne mladine. Tretja skupina pa je pomagala lokalni družini pri odstranitvi gradbenega materiala. Udeleženci so obiskali tudi Hišo Evropske Unije v Ljubljani, kjer so spoznali delovanje Evropske Unije in se pomerili v kvizu o delovanju le te. Kasneje so v centru mesta opravili tudi team building, kjer so se še bolj povezali in stkali nova prijateljstva.

V okviru 10-dnevnih aktivnostih so mladi na pobudo Društva kreativne mladine in projektnih partnerjev Associação Nó Górdio (Portugalska), SUPER TINERI (Romunija), Seiklejate Vennaskond (Estonija), Közgazdasági Politechnikum (Madžarska), Tavo Europa (Litva) in Youthfully Yours SK (Slovaška) pripravili mladinsko izmenjavo z naslovom »Wake up Europe«, kjer so spoznavali prostovoljstvo, solidarnost in primere dobrih praks v boju proti diskriminaciji. Prav tako so spoznali ranljive ciljne skupine s katerimi se srečujemo v vsakdanjem življenju, dotaknili so se tudi teme o okoljevarstvu in pripravili različne outpute projekta kot je promocijski filmček, ki je na voljo na naslednji povezavi: https://www.youtube.com/watch?v=Fp8dAtTz5Hg

Projekt je v celoti financiran s strani programa Erasmus+ Mladina in slovenske nacionalne agencije MOVIT ter je bil podprt tudi s strani Mestne občine Murska Sobota.

Vir: Društvo kreativne mladine

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

42760

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino