Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 08 May 2020

Mladi se zavedajo pomena Evropske solidarnosti

Jutri, 9. maja, praznujemo konec 2. svetovne vojne, ob enem pa tudi mir in enotnost v Evropi. Letošnje praznovanje poteka predvsem v luči Covid-19, ki zelo vpliva tudi na mlade. Poleg tega, da jim je onemogočeno obiskovanje pouka v šolah in na fakultetah, so bili oropani tudi številnih edinstvenih priložnosti, kot so maturantski plesi, zaključne slovesnosti, izleti. Skupna skrb Evrope pa bi morala biti usmerjena v omogočanje možnosti razvoja kompetenc in zaposlovanja v času, ki sledi in ko je že jasno, da gospodarstvo tone v recesijo.

V številnih državah članicah je visoka stopnja brezposelnosti mladih že nesrečna realnost. Evropski socialni sklad je glavni instrument Evrope, ki podpira zaposlovanje in poštene zaposlitvene možnosti, ena izmed prednostnih nalog pa je ravno pomoč mladim. S strani Republike Slovenije in Evropske unije iz Evropskega socialnega sklada je financiran tudi projekt Nefiks karierne rešitve, ki bo potekal do 15. septembra 2021, in v katerega bo vključenih vsaj 45 mladih. Tekom projekta bodo mladi krepili digitalne kompetence na Zavodu Nefiks pa jim bodo pomagali do zaposlitev.

Eden izmed načinov doseganja višje zaposljivosti in vključenosti mladih je beleženje neformalno pridobljenega znanja. Postopki za potrjevanje slednjega temeljijo na Evropskih smernicah za potrjevanje neformalnega in priložnostnega učenja, ter na podlagi priporočil Sveta Evropske unije. Zavod Nefiks upravlja vodilni sistem beleženja neformalno pridobljenega znanja v Sloveniji, ki mladim omogoča, da na enem mestu sistematično zberejo vse neformalno pridobljene in s strani organizacij potrjene kompetence.  Za izboljšanje možnosti beleženja neformalno pridobljenega znanja je v pripravi tudi nova spletna stran www.beleži.si. Njen cilj je predvsem povečanje prepoznavnost različnih orodij, ki mladim pomagajo potrjevati in prikazovati pridobljene kompetence. Poleg tega lahko mladi na spletnem mestu vidijo, kje lahko pridobijo še dodatne kompetence.

Več o projektu nefiks karierne rešitve in izkušnji ESE prostovoljca si lahko prebereš tukaj.

Vir in foto: Zavod Nefiks

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

34650

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino