Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 09 Sep. 2021

Mladi so cepljenju naklonjeni

Na Fakulteti za družbene vede Univerze v Ljubljani so predstavili prve izsledke raziskave o odzivih mladih na epidemijo in njihov odnos do cepljenja. Raziskavo so opravili med mladimi med 15 in 30 letom in ugotovili, da ti cepljenju večinsko ne nasprotujejo, zavrača ga 30 odstotkov vseh vprašanih.

Ugotovili so, da precepljenost med mladimi močno ne odstopa od deleža cepljenih med splošno populacijo, skupni delež mladih, ki so cepljeni z enim  dvema odmerkoma in tistih, ki to še nameravajo storiti,  namreč znaša 57,5 odstotka, še nadaljnjih 12,3 odstotka mladih pa je glede cepljenja neodločenih.

Tisti, ki cepljenje zavračajo, imajo pomisleke predvsem glede varnosti, hkrati pa ne verjamejo, da bi s cepivom bistveno prispevali h kolektivni varnosti in zdravju. Raziskava je pokazala, da več kot 80 odstotkov mladih, ki nasprotujejo cepljenju, ne verjame, da cepivo varuje pred zbolevanjem za covidom-19, kar 24,5 odstotkov pa jih trdi, da cepivo proti koronavirusu povzroča neplodnost.

Kljub temu tisti, ki so cepljenju naklonjeni, zatrjujejo, da najbolj zaupajo v strokovne in znanstvene vire informiranja, skeptični pa so do političnih odločevalcev, družbenih omrežij, spletnih klepetalnic in forumov. 

Na portalu mlad.si verjamemo, da so ravno mladi tisti, ki s podporo cepljenju bistveno pripomorejo k izboljšanju zdravstvene situacije in si s tem sebi in drugim omogočijo vrnitev v normalnost, zato na naših družbenih omrežjih od 1.8. do 31.10 poteka nagradna igra “Mladi se cepimo”.

Več o nagradni igri najdeš na povezavi

Vir: uredništvo mlad.si

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

70902

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino