Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 22 Mar. 2022

Mladi za mlade o medijski svobodi v EU

Hiša EU je gostila prvega v seriji seminarjev Mladi za mlade, posvečeni ukrepom za zaščito medijske svobode v Evropski uniji.

V ponedeljek, 21. marca 2022, so v okviru evropskega leta mladih v pisarni Evropskega parlamenta v Sloveniji skupaj s prostovoljcema skupnosti skupajsmo.eu Niko Podakar in Urbanom Lečnikom Spaićem zasnovali projekt Mladi za mlade. Izvedli bodo štiri kratke seminarje, posvečene razpravi o ukrepih za zaščito medijske svobode v EU.

Na prvem seminarju, ki je potekal v Hiši EU, sta ugledni strokovnjakinji za medije in medijsko zakonodajo prof. dr. Sandra Bašić Hrvatin s Fakultete za humanistične študije Univerze na Primorskem in Jasna Zakonjšek, odvetnica Odvetniške pisarne Zakonjšek, predstavili argumente za krepitev medijske neodvisnosti in pluralnosti v slovenskem in evropskem prostoru.

Obiskovalci seminarja so med drugim slišali, kje so pomanjkljivosti slovenske medijske zakonodaje, ki vplivajo na demokratičnost in kakovost medijskega diskurza. Zakaj je pomembno, da ima družba jasen pregled nad lastništvom medijev ter mehanizme, ki spodbujajo neodvisno novinarstvo. Kako upravljati javne medije, da ne bodo pod vplivom vladajoče politike. Govorili so tudi o manipulaciji medijskega prostora v času ukrajinske krize, t. i. slap tožbah medijev in novinarjev ter mejah med kritikami novinarskega dela in napada na novinarjevo osebnost.

Posnetek prvega seminarja Medijska svoboda v EU v projektu Mladi za mlade je objavljen na spletu https://www.facebook.com/evropski.parlament.ljubljana/videos/2878198549137026.

Vir: Uredništvo mlad.si

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

55799

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino