Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (1)
Datum objave: 21 Jan. 2021

Mladi ZA šport v Slovenskih Konjicah

V sklopu projekta Mladi ZA šport v Slovenskih Konjicah so na Zavodu za šport Slovenske Konjice, pripravili zaključno srečanje in predstavitev predlogov športnih vsebin in infrastrukture.

Namen projekta, ki so ga izvajali od 1.9.2019 do 1.7.2020 je bil pričeti s strukturiranim pristopom k reševanju športne neaktivacije mladih v lokalni skupnosti.  V projektno partnerstvo so bili vključeni Šolski center Slovenske Konjice – Zreče, Mladinski center Dravinjske doline, Občina Slovenske Konjice, Zdravstveni dom Slovenske Konjice, Mladinski svet občine Slovenske Konjice, Klub dijakov Dravinjske doline, Klub študentov Dravinjske doline ter Zavod za šport Slovenske Konjice.

S projektnimi aktivnostmi so pričeli v septembru 2019. Opravili so raziskavo potreb mladih na področju športa, organizirali tematsko obarvana srečanja, preko katerih so mladi dobili dodatna znanja in informacije o pomenu gibanja. Večina srečanj je bila izvedena v živo, delno so se posluževali e-srečanj.

Mladi so tako sodelovali na predstavitvi analize, predstavljena so bila športna društva iz Slovenskih Konjic, poslušali so dve strokovni predavanji. Po pridobljenih informacijah so v mesecu februarju mladi dobili glavno vlogo v projektu ter začeli snovati predloge za vsebinsko in infrastrukturno nadgradnjo športa v občini Slovenske Konjice. Svoje predloge so predstavili na zaključnem srečanju.

 »Kot bivša mladinska delavka in trenerka mladinskih voditejev vidim med področjem športa in mladine ogromno povezav. Slednje smo na lokalnem nivoju v zadnjih dveh letih že začeli uporabljati in nadgrajevati preko skupnih projektov. V projektu Mladi ZA šport v Slovenskih Konjicah smo še posebej ponosni na lokalno partnerstvo, ki smo ga vzpostavili, saj nam slednje služi tudi po uradnem zaključku projekta. Šole, mladinske organizacije in javne službe (občina, zdravstveni dom, zavod za šport) se med sabo prav zaradi tega partnerstva bolje poznajo, lažje sledijo temu kar vsak od nas počne in se ob pravih trenutkih tudi spomnimo na drug drugega. Mladi ZA šport je bil prvi skupen projekt. V letu 2020 smo sodelovanje nadgradili s pripravo strategije razvoja športa v okviru Študentskih inovativnih projektov, sodelujemo pri organizaciji predavanj z namenom spodbujanja zdravega načina življenja, preko razpisa Erasmus+ Sport izvajamo 3 projekte (spodbujanje športne aktivacije, ekološko ozaveščanje preko športa, vključevanje neaktivnih v pohodništvo),« je o tem kako so zadovoljni z izvedbo projekta povedala, direktorica Zavoda za šport Slovenske Konjice Laura Krančan.

V projektu je aktivno sodelovalo preko 30 mladih, za potrebe projektnih aktivnosti pa so v projekt zajeli lokalna športna društva in preko 800 občanov. Mladi in mladinski delavci, ki so pri projektu sodelovali so, kot je povedala Laura Krančan, projekt dobro sprejeli: »Mladi so projekt sprejeli pozitivno, osnovna pobuda za izvedbo projekta je prišla s strani mladih (Klub študentov Dravinjske doline). Z zagotavljanjem udeležbe s strani mladih ni bilo težav; delno so se vključili preko šole, delno pa preko mladinskih organizacij, ki so v projektu sodelovale. Mladi so pod mentorstvom mladinskih delavcev iz Mladinskega centra Dravinjske doline izvedli raziskavo potreb s področja športa in pripravili analizo; ki je na koncu služila tudi kot podlaga za Strategijo razvoja športa v občini Slovenske Konjice 2020 – 2030 (uradno potrjena v novembru 2020). V slednjo so vključeni tudi predlogi, ki so jih mladi oblikovali v sklopu tega projekta (osvetljena in asfaltirana kolesarska pot, vključevanje mladih v pripravo in izvedbo športnega dogodka). Mladi so spoznali možnosti za mobilnosti v okviru programa Erasmus+ Mladi v akciji. Mladinski delavci so bili vključeni iz različnih sodelujočih organizacij. Njihova naloga je bila priprava in izvedba srečanj, moderiranje, evalvacija z namenom ozaveščanja pridobljenih znanj pri udeležencih.«

V večini so projekt financirali iz razpisa Erasmus+ Mladi v akciji, delno pa je k projektu prispeval tudi Zavod za šport Slovenske Konjice.

Vir: Zavod za šport Slovenske Konjice in uredništvo mlad.si 

 

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

63783

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino