Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 Sep. 2021

Mladinska izmenjava Odklopi se! – mednarodni »odklop« v Domžalah

Konec julija je v Domžalah v organizaciji Centra za mlade Domžale potekala mednarodna mladinska izmenjava Odklopi se!

V ponedeljek, 19. julija 2021, je 6 mladih Slovencev težko pričakovalo prihod prijateljev iz Grčije, Španije in Francije. Na projekt ''Odklopi se'' oz. ang. ''Disconnect to connect'' so se pripravljali že od lanskega leta. Projekt je potekal v organizaciji Centra za mlade Domžale in v okviru programa Erasmus plus, ki ga v Sloveniji izvaja nacionalna agencija MOVIT.

Mladi so s to mednarodno izmenjavo želeli ugotoviti, kako lahko preživljajo svoj prosti čas, ki ne temelji le na uporabi mobilnih naprav, socialnih omrežij in drugih oblik tehnologije s katero si mladi čisto prepogosto krajšamo dni. Da bi lažje razumeli, zakaj postaja to vedno večji problem v naši družbi, so prišli do zanimivih ugotovitev. Ugotovili so, da mladi, vključeni v izmenjavo, na mobilnih napravah povprečno preživijo kar slabe 4 ure dnevno. Nedvomno je potrebno o takih temah veliko govoriti in to jim je v sedmih dneh, ki so jih preživeli skupaj, zelo dobro uspelo.

V izmenjavo je bilo vključenih po 6 mladih iz vsake države in vodja projekta iz Centra za mlade Domžale.

V okviru osrednje teme so si ogledali film ''The social dilemma'', ki je odprl kar nekaj vprašanj, o katerih so kasneje razpravljali. Dneve so zapolnili tudi z različnimi delavnicami, na katerih so odprli teme kot so: vpliv socialnih omrežij na samopodobo mladih, diktiranje socialnih omrežij o kriterijih lepega, odvisnost od ''všečkov'' in potrditve, ki jo posamezniki prejmejo na socialnih omrežjih, lažne novice na spletu, nepristranskost in različni zorni koti novic, zasebnost na spletu, odvisnost od socialnih omrežij, odvisnost od mobilnih naprav, vrednote, ki bi jih mladi morali spodbujati, predsodki,… O vseh temah so imeli udeleženci veliko mnenj, idej, skrbi in predlogov, kako na vsakem področju izboljšati situacijo in kaj lahko mi sami naredijo, da omenjene teme na njih nimajo vpliva.

“Preživeli smo tudi 'dan brez telefona'. Ta dan je bil še posebej zanimiv, saj smo preživeli čisto brez naših mobilnih naprav. Ta izziv je bil za nekatere čisto preprost, za druge pa že malo težji. V tem času smo se udeležili različnih delavnic, ki smo jih pripravili drug za drugega in s tem pokazali, kaj vse počnemo v našem prostem času, in si podelili znanje o stvareh, ki so nam blizu. Tako smo se zabavali z delavnico skupinskih plesov, skrčljive plastike, , borbenih veščin, meditacije, z nogometno delavnico, izdelovanjem origamijev, lovilcev sanj in peke mafinov. Tekom dneva smo se zares še bolj povezali, predvsem pa smo spoznali, kako enostavno in na kako zanimiv način lahko preživimo dan tudi brez stalnega preverjanja, kaj vse smo zamudili, ko nismo buljili v naš mobilni telefon,” je svojo izkušnjo delila udeleženka Meta.

Pomembna popotnica izmenjave je bilo predvsem zavedanje, da mobilne naprave čisto prevečkrat diktirajo naša življenja in nam jemljejo nadzor nad nami samimi. Že s tem, ko so ta problem izpostavili, so naredili prvi in zelo pomemben korak k temu, da bodo znali vsaj malo obvladovati vpliv, ki ga socialna omrežja, hoteli ali ne, imajo.  

Udeleženci izmenjave ob tem spodbujajo vse mlade, da se udeležujejo takšnih in podobnih projektov, saj te ti zares obogatijo. “Imeti priložnost spoznati nove ljudi, ki velikokrat razmišljajo čisto drugače kot ti in ki s seboj prinesejo veliko novega, je res nekaj posebnega. Vse to te uči biti bolj odprtega za druge, sprejemati drugačnost, poleg tega pa na tak način lahko še bolje spoznaš samega sebe,” je za konec dodala udeleženka Meta.

Vir: Center za mlade Domžale

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

23743

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino