Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 05 Mar. 2019

Mladinska izmenjava Youth SLAMs

Konec februarja so v Celjskem mladinskem centru uspešno zaključili mladinsko izmenjavo Youth SLAMs (Society of Lyric Active Meetings against radicalization), sofinancirano s strani programa Erasmus+.

Mladinska izmenjava je naslavljala pojem radikalizacije in nestrpnosti med mladimi preko aktivnega srečevanja s slam poezijo. V projektu je sodelovalo 35 mladih iz petih evropskih držav – Latvije, Grčije, Španije, Italije in Slovenije.

Udeleženci so raziskovali nove oblike SLAM poezije, poetičnega stila, razvitega z namenom, živega nastopanja pred občinstvom. Tako so udeleženci krepili pisno in ustno izražanje ter javno nastopanje. Pripravili so performans o problemih generacije, ki je na prepihu med odraščanjem in aktivnim vključevanjem v družbo ter o problemih radikalizacije sodobnega časa.

Delavnice, ki so potekale ves teden, so vključevale razne igre – spoznavne, miselne, komunikacijske, poetične, igro vlog in bile izvajane pod budnim očesom mentorja Kristjana Koželja. V timskem duhu so pripravili scenografijo v vseh petih jezikih sodelujočih držav za zaključni petkov nastop. Vsak od udeležencev je poljubno izbral zgodbo na eno od tem, kot so nasilje v družini, spolno nasilje, terorizem, rasizem ali nesprejetost. Lahko so izbirali med zgodbami iz sveta ali pa delili lastno zgodbo, izkušnjo. Prav tako so imeli možnost izbire ali se bodo postavili v vlogo žrtve ali storilca. Na petkovem, zaključnem nastopu, so se udeleženci odlično odrezali, govorili so v angleškem ali maternem jeziku in kljub individualnim nastopom poudarjali timski duh, tako so obiskovalcem postregli s SLAM poezijo v kar sedmih jezikih.

V delovnem tednu so bili tudi športno in turistično aktivni. Mladi so spoznavali ulice mesta Celja in njegovo zgodovino.  Nagradi za odlično izpeljan zaključni nastop sta bili obisk jame Pekel v Šempetru in sprostitev na odličnem koncertu zasedbe Mookie, Pearl Jam tribute band-a. 

Iz Celjskega mladinskega centra se zahvaljujejo vsem udeležencem, mladinskim delavcem, Kristjanu Koželju, prostovoljcem, podpornikom programa in vsem ostalim, ki so na kakršenkoli način doprinesli naši mladinski izmenjavi.

Podrobnejše informacije o celotnem poteku, najdete tukaj.

Vir in foto: Celjski mladinski center

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

99614

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino