Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 18 Mar. 2019

Mladinski dialog z evropskimi poslanci v Novem mestu

V petek, 15. marca 2019 je v novomeški Galeriji Simulaker potekal prvi lokalni dogodek projekta Vsi smo EU, kjer je približno petdeset mladih prevzelo vlogo aktivnih državljanov in vzpostavilo dialog s poslanci v Evropskem parlamentu. Na tokratnem dogodku sta sodelovala dva evropska poslanca – ga. Romana Tomc in g. Lojze Peterle.

Dogodek so na Mreži MaMa organizirali v sodelovanju z Inštitutom za politični menedžment (IPM), ki v sklopu projekta »Mobilizacija mladih: EU skrbi zate«, mlade ozavešča o pomenu aktivnega državljanstva in participaciji na volitvah v Evropski parlament.

V uvodnem delu dogodka je mlade udeležence nagovorila direktorica Mreže MaMa, Maja Hostnik, ki je poudarila pomen povezovanja med mladinskimi organizacijami in lokalnimi odločevalci ter izpostavila uspešno sodelovanje z novomeškimi članicami Mreže MaMa. Zatem je Tjaša Božič iz Inštituta za politični menedžment predstavila delovanje inštituta in kampanjo Tokrat grem volit ter hkrati mlade pozvala k aktivnemu državljanstvu: »Pomembno je, da se mladi zavedate pomena udeležbe na volitvah v Evropski parlament, ki bodo 26. maja 2019. Ta datum boste verjetno slišali še kar nekajkrat, zato upam, da se na volišču vidimo v čim večjem številu.« V pozdravnem nagovoru je tudi novomeški župan, Gregor Macedoni, mladim predal sporočilo o pomembnosti EU in programov za mlade v lokalnih skupnostih po celotni Sloveniji. Izpostavil je pomen programa Erasmus+ in mladinskih izmenjav za večjo mobilnost in povezovanje mladih.

V nadaljevanju sta bila k besedi pozvana gostujoča evropska poslanca. Pogovoru, ki ga je moderirala predsednica Društva Parada ponosa, Simona Muršec, so se s svojimi vprašanji in predlogi za poslanca pridružili tudi mladi. Skozi dialog smo skupaj razpravljali o aktivnem državljanstvu, o tem, kaj Evropska unija pomeni mladim, kakšne ugodnosti prinaša, pa tudi o mobilnosti mladih, programu Erasmus+ in begu možganov.

Drugi del dogodka je temeljil na skupinskem delu. Mladi so se razdelili v tri tematske skupine: mladinski sektor, prihodnost zaposlovanja mladih in aktivno državljanstvo mladih, vsaka skupina pa je na koncu oblikovala predloge za izboljšanje teh področij

V prvi skupini so se mladi pogovarjali o mladinskem sektorju in izpostavili, da bi na tem področju potrebovali več informiranja o Evropski uniji in programih, ki jih ta ponuja mladim. Več bi si želeli vedeti tudi o študiju v tujini. Informiranje bi moralo po mnenju mladih potekati v manj birokratskem in bolj mladim prijaznem jeziku.

Pri temi zaposlovanja mladih smo se pogovarjali o ukrepih in subvencijah, ki so mladim na voljo na področju zaposlovanja. Mladi menijo, da bi morala biti starostna meja za tovrstne ukrepe višja, saj se v sodobnosti tudi prehod v odraslost zamika. Prav tako so izpostavili, da bi morale biti subvencije višje, časovni obseg subvencij pa daljši.

Skupina na temo aktivnega državljanstva je razpravljala predvsem o tem, kaj bi jih kot mlade osebe nagovorilo k udeležbi na volitvah. Sklenili so, da bi jih pritegnili mlajši kandidati in kandidatke, več obravnavanih tem za mlade in več vpliva s strani mladih na različna področja življenja (zdravstvo, šolstvo itd.). Pomembno vlogo pri spodbujanju aktivnega državljanstva mladih vidijo v šolskem sistemu.

Glavne ugotovitve in predloge so mladi predstavili v sklepnem delu dogodka, ko smo z zaključnimi besedami naš dogodek uspešno pripeljali do konca. 

Po besedah organizatorja dogodka, bodo imeli predloge mladih v mislih do naslednjega dialoga med mladimi in evropskimi poslanci, ki bo 12. aprila 2019, v Mariboru.

Vir in foto: Mladinska mreža MaMa

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

68861

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino