Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 May 2021

Mladinski svet Gasilske zveze Slovenije povezuje več kot 40 000 mladih

Danes, 4. maja obeležujemo svetovni dan gasilcev. V Sloveniji so gasilci izredno pomemben del družbe in združujejo največ prostovoljcev različnih generacij. V okviru Gasilske zveze Slovenije deluje tudi Mladinski svet, ki ga sestavljajo predsednica in 17 predstavnikov posamezne gasilske regije. Je najvišja oblika povezovanja več kot 40 000 mladih gasilcev od 6. do 18. leta preko mladinskih komisij, ki delujejo na nižjih nivojih.

Komisija vsako leto pripravi program dela, razpise tekmovanj ter navodila in smernice za delo z mladimi v slovenski gasilski organizaciji. Tri največje aktivnosti, ki jih Mladinski svet vsako leto opravlja so vsakoletni dvodnevni posvet gasilskih mentorjev mladine ter priprava in organizacija državnega tekmovanja v gasilskem kvizu in v gasilski orientaciji. Poleg teh dejavnosti pa pomaga pri organizaciji in sodelovanju na srečanju slovensko-hrvaške mladine, uspešno sodeluje z ostalimi komisijami pri Gasilski zvezi Slovenije, pripravlja razpis in razdelitev finančnih sredstev za letovanja in taborjenja mladih, sodeluje na otroškem bazarju ter v mednarodni mladinski komisiji CTIF in opravlja še veliko drugih aktivnosti.

Mladinski svet je v letu 2019 pripravil Temeljni program usposabljanja mladih gasilcev, ki zajema 4 različne tečaje. Ob koncu uspešno opravljenih vseh tečajih pa je mladim gasilcem priznan čin pripravnika.

Od marca 2020 je potrebno veliko prilagajanja in iskanja novih oblik dela z mladimi, saj epidemiološke razmere ne dopuščajo običajnih oblik druženja. Mladinski svet poskuša čim bolj slediti zastavljenemu programu dela, zato so posvet mentorjev in kviz gasilske mladine pripravili v virtualni obliki. Odziv na oba dogodka je bil velik, povratne informacije pa so potrdile, da je bila odločitev po tovrstni organizaciji prava.

»Ker je eden izmed ciljev dela z mladimi preusmeritev v čim bolj kvalitetno preživljanja prostega časa stran od telefonov in računalnikov, si gasilski mentorji želimo, da se situacija kmalu izboljša in bomo lahko nadaljevali z običajnim načinom dela in usposabljanja.« je ob svetovnem dnevu gasilcev poudarila Renata Rupreht, predsednica Mladinskega sveta pri Gasilski zvezi Slovenije.

Vir: Mladinski svet Gasilske zveze Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

39297

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino