Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 11 Oct. 2019

Mladinski svet Slovenije opozoril na duševne stiske mladih

V Mladinskem svetu Slovenije (MSS) so ob včerajšnjem dnevu duševnega zdravja na novinarski konferenci opozorili na, po njihovi oceni, premalo naslovljeno področje duševnega zdravja v Sloveniji. Posledice nereguliranega področja prizadenejo tudi mlade, ki se ob vstopu v samostojno življenje srečujejo še z mnogimi drugimi izzivi, kot sta iskanje primerne zaposlitve in stanovanja. 

Sistemsko vprašanje reševanja duševnega zdravja je pomanjkljivo, duševne motnje so stigmatiziranje, dostop do strokovne pomoč je otežen, je na srečanju z novinarji izpostavila predsednica Mladinskega sveta Slovenije, Anja Fortuna. Izpostavila je naslednje ugotovitve, katerih rešitev potrebuje takojšnje sistemske rešitve:

  • Pomanjkanje specializacij na področju strok, ki se ukvarjajo z duševnim zdravjem, in s tem kadra, ki bi bil primerno usposobljen in bi lahko razbremenil čakalne vrste bolnikov pri preobremenjenih specialistih, kar kaže na to, da premalo ljudi prejema primerno strokovno pomoč. Posledično se znižuje kakovost posameznikovega življenja in njegovo aktivno vlogo v družbi.
  • Posledica pomanjkanja primerno usposobljenega kadra se kaže tudi v hitrem porastu alternativnih oblik psihosocialnih terapij in svetovanj, ki ne nudijo primerne in kakovostne podpore. Posameznike, ki se soočajo z duševnimi težavami ter na ustreznega strokovnjaka zaradi predolgih čakalnih vrst ne morejo čakati, privede do iskanja pomoči pri samoplačniških storitvah, ki pa niso vedno primerne in kakovostne.
  • Ugotavljajo, da so velike razlike tudi med podeželjem in urbanimi središči. Po besedah Anje Fortuna mladi v mestih lažje pridejo do storitev, na podeželju pa je stigma še večja. 

"Na MSS poudarjamo, da je krepitev kadrovskih kapacitet na področju nudenja pomoči ključna, tako z vidika zagotavljanja specializacij in zaposlovanja mladih, ki so zaključili študij psihologije oziroma medicine, kot tudi z vidika mladih prejemnikov pomoči, za katere je prehajanje v samostojno in aktivno življenje zaradi duševnih stisk oteženo," so zapisali v sporočilu za javnost.

Zato so pozvali k čimprejšnji zakonski ureditvi področja duševnega zdravja in implementaciji lani sprejete Resolucije o nacionalnem programu duševnega zdravja v sodelovanju s stroko. "Mladi si želimo strokovno in kakovostno usposobljen kader, ki bo skrbel tako za preventivo in kurativo vseh posameznikov na področju duševnega zdravja ter sistemske celostne rešitve, ki bodo omogočale regulacijo področja ter boljšo oskrbo na področju duševnega zdravja," so še pozvali v MSS.

Vir: STA in MSS
Foto: pixabay

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

43847

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino