Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 Aug. 2021

#MLADISECEPIMO IN POTUJEMO

Sončna Šrilanka, tropski Bali, vroča Italija, neverjetna Islandija, čarobna Francija in temperamentna Španija so le ene od priljubljenih destinacij med mladimi, ki jih lahko obiščete, če ste cepljeni. Držav, ki ob vstopu med drugim zahtevajo tudi potrditev o cepljenju je še mnogo več in vedno več mladih se odloča, da jih to ne bo omejevalo pri raziskovanju sveta.

Pri načrtovanju poti v tujino je pomembno spremljati epidemiološko stanje na območju načrtovane poti, preveriti pogoje vstopa v državo potovanja in upoštevati odločitve tamkajšnjih oblasti. Vsaka država določa svoje pogoje za vstop turistov, mnogim pa je skupno to, da omogočajo lažje potovanje prav cepljenim.

Veljavna cepiva, s katerimi lahko brezskrbno potujete po Evropi in v večino ostalih držav po svetu so: BioNTech in Pfizer, Moderna, AstraZeneca, Johnson & Johnson/Janssen Pharmaceuticals in CureVac.

Države, ki cepljenim omogočajo lažje potovanje so Armenija, Egipt, Avstrija, Bolgarija, Bosna in Hercegovina, Finska, Francija, Švedska, Šrilanka, Indija, Islandija, Katar, Nemčija, Norveška, Španija, Ukrajina, Italija in mnoge druge privlačne destinacije.

Za tiste, ki cepiva še niso prejeli, v nekaterih državah za vstop veljajo tudi naslednji pogoji:

  • negativni test PCR
  • negativni test HAG
  • potrdilo o prebolelosti (dokazilo o pozitivnem rezultatu testa PCR, ki je starejši od deset dni, razen če zdravnik presodi drugače, vendar ni starejši od šest mesecev, ali potrdilo zdravnika, da je oseba prebolela covid-19 in od začetka simptomov ni minilo več kot šest mesecev);

Po Evropi je možno potovati tudi z evropskim digitalnim covid potrdilo v digitalni ali papirni obliki, opremljeno s QR kodo, ki vsebuje podatke o negativnem rezultatu testa PCR, potrdilo o cepljenju, potrdilo o prebolelosti ali potrdilo o cepljenju za prebolevnike.

Dejstvo je, da cepljenje odpira vrata v svet, omogoča vrnitev v normalno in aktivno življenje ter mladim omogoča, da svoja mladostniška leta preživijo s potnim listom v roki, “glavo na plaži in s čivavo na straži”, zato je pomembno, da #mladisecepimo.

Aktualne pogoje s seznamom vseh držav najdete na povezavi.

Vir: uredništvo

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

12284

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino