Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 24 Dec. 2020

Moja izkušnja mladinskega dela

»V okviru izbirnega predmeta na Filozofski fakulteti v Mariboru, sem se odločila za povsem novo izkušnjo - mladinsko delo. V sklopu programa Mladinskega centra Dravinjske doline »Praksa za mlade«, sem zasnovala in izvedla tri delavnice na temo LGBTQ+, ki so potekale 4., 5. in 12. decembra. Ta izkušnja je bila zame povsem nova, saj se prej nisem vključevala v takšne izobraževalne procese. S pomočjo teh delavnic sem pridobila nove izkušnje na področju mladinskega dela, udeleženci_ke pa nove informacije o zgodovini in terminologiji LGBTQ+ skupnosti. Zame je bila ta izkušnja predvsem dobra, saj sem spoznala nove osebe in sklenila nova prijateljstva. Spoznala sem posameznike_ce, ki so del te skupnosti oziroma jo podpirajo. Odziv udeležencev_k je bil predvsem pozitiven, saj smo na začetku delavnic 'prebili nekakšen led' in naredili sproščeno okolje, v katerem smo se lahko pogovarjali o LGBT temah. Udeleženci_ke so že predhodno veliko vedeli o LGBT terminologiji, malo manj o zgodovini.

Zdi se mi zelo pomembno, da se informiranost o skupnosti poveča, zato želim v prihodnosti še dalje sodelovati kot prostovoljka v okviru mladinskega dela, saj menim, da lahko mladim posredujem veliko znanja. Na takšen način želim doseči, da mladi začutijo varnost v domačem okolju, ne glede na njihovo spolno usmerjenost.

V petek, 4. decembra, sem predavala o pomembnih mejnikih v LGBTQ+ zgodovini in terminologiji. Udeleženci_ke so spoznali_e prvo ameriško organizacijo za pravice gejev in Alana Turinga, ki je imel ključno vlogo za zmago zavezniških sil med drugo svetovno vojno. Predstavila sem tudi Stonewall-ški upor leta 1969 in prvo organizirano LGBT gibanje v Sloveniji. Ključen mejnik je bil tudi preklic klasifikacije homoseksualnosti kot duševne bolezni leta 1990 ter prva strategija za enakost LGBTQ+ skupnosti v Evropski uniji za obdobje 2020–2025. Naslednji dan, 5. decembra, smo si v izobraževalne namene ogledali film Milk. Po ogledu je potekala diskusija o zgodovini  gibanja za LGBT pravice. 12. decembra pa smo si ogledali film Call me by your name. Ponovno je po ogledu potekala diskusija o outiranju in sprejemanju sebe

Tamara Kračun

Vir: Mladinski center Dravinjske doline

1 Komentarji

Lara
Čudovito!

Komentirajte

87531

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino