Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 18 Nov. 2020

Movember- mesec boja proti raku na prostati

Mesec november, ki je bil proglašen za movember, je mesec, ki je namenjen zdravju moških, predvsem opozarjanju na raka prostate in mod. Za rakom letno po svetu zboli več kot 12 milijonov ljudi, pri čemer je rak prostate najpogosteje diagnosticirana oblika raka pri moških.

Movember je mednarodno gibanje, katerega cilje je osveščanje javnosti o zdravju in boleznih, ki prizadenejo moško populacijo. Člani svojo podporo gibanju izražajo z nošenjem brk v mesecu novembru, od koder tudi ime. Gibanje se je začelo v Avstraliji in preraslo v globalno gibanje, ki po celem svetu, tudi v Sloveniji, združuje več kot 5 milijonov ljudi.

Ideja Movember sega v leto 2003, ko je skupina prijateljev po nekaj pivih pričela zbijati šale na račun mode iz 80-ih let, nato pa so se soglasno odločili, da je spet čas, da brki postanejo popularni. Da bi upravičili svojo idejo, so svoj novi stil uporabili za zbiranje sredstev za raziskovanje raka na prostati. Nikoli pa si niso predstavljali, da bodo brki sprožili globalno revolucijo pri moških.

Medtem, ko si moški puščajo brke, lahko tudi ženske igrajo pomembno vlogo pri Movembru tako, da pomagajo pri rekrutiranju novih moških ter zbiranju sredstev.

Movember lahko podprete s prijavo

Več o gibanju Movember v Sloveniji lahko preberete na facebooku.

Vir: NIJZ

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

59236

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino