Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 31 Aug. 2021

Mustapha Ben Messaoud o trenutnem položaju otrok v Afganistanu.

Afganistan je že vrsto let eno najhujših območij na svetu za otroke. V zadnjih nekaj tednih se je stanje poslabšalo.

Če se ne bo ukrepalo takoj zdaj, bo do konca leta 2021 en milijon otrok (mlajših od 5 let) hudo podhranjenih, 3 milijone pa zmerno akutno podhranjenih. UNICEF je vse bolj zaskrbljen tudi zaradi naraščanja resnih kršitev nad otroki – zlasti rekrutacije otrok v oboroženih skupinah.

Mustapha Ben Messaoud je UNICEF-ov vodja operacij na terenu v Afganistanu. 

“Zadnja dva tedna sem bil v Kandaharju, Heratu in zdaj v Kabulu. Videl sem neposreden vpliv konfliktov: vse od poškodovanih do hudo podhranjenih otrok. Težko je opisati te otroke, med katerimi so nekateri stari le 10 mesecev.

Prejšnji teden se je naša ekipa odpravila v taborišče za razseljene osebe in si tam ogledala delo mobilnih zdravstvenih enot UNICEF-a. Čeprav se je njihovo delo, kot omenja Svetovna zdravstvena organizacija, v zadnjih dneh ustavilo, upam, da bo kmalu mogoče nadaljevati z nudenjem pomoči na terenu. Potrebe so velike.

Konflikti, ki se iz dneva v dan stopnjujejo, vse bolj vplivajo na ženske in otroke v državi. Od začetka letošnjega leta je bilo v Afganistanu ubitih več kot 550 otrok, 1400 jih je bilo ranjenih. Peto poročilo generalnega sekretarja Združenih narodov o otrocih in oboroženih spopadih v Afganistanu je jasno pokazalo, da so otroške žrtve v prvi polovici letošnjega najvišje, odkar ZN v Afganistanu beleži tovrstne podatke.”

Polovica prebivalstva - več kot 18 milijonov ljudi, vključno s skoraj 10 milijoni otrok - potrebuje humanitarno pomoč. UNICEF potrebuje varen dostop do vseh teh ljudi.

Tudi ob stopnjevanju te krize se UNICEF-ovo delo za otroke in družine po vsej državi nadaljuje.

Pred dvema dnevoma sta v Kabul prispela tudi UNICEF-ov direktor za krizne razmere in regionalni direktor. Tam sta, ker UNICEF poziva k takojšnjemu in neoviranemu dostopu do težko dostopnih območij, zato da lahko afganistanskemu prebivalstvu, zlasti tistim, ki plačujejo najvišjo ceno konfliktov – ženskam in otrokom, zagotovimo prepotrebno podporo in pomoč.

Podpora ženskam in otrokom v Afganistanu je danes pomembnejša kot kadarkoli prej. Kršitve nad prebivalci se morajo nehati, pravice deklic, vključno z dostopom do izobraževanja, morajo biti zaščitene, in čim prej mora biti zagotovljena humanitarna pomoč za milijone otrok, ki jo potrebujejo.

Izjava je bila podana 17. 8. 2021

Vir: UNICEF

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

22571

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino