Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 08 Aug. 2022

MUVIT6X60 - 9. maraton kratkih filmov

Deveti maraton kratkih filom MUVIT/6X60 bo letos potekal v Mariboru. 60 ur kreativnosti začnemo odštevati 22. avgusta.

Po dveh letih virtualnega filmskega ustvarjanja in druženja se bo letošnji že deveti maraton ustvarjanja kratkega filma Muvit/6x60 preselil v štajersko prestolnico. Natančneje v Cineplexx Maribor, kjer bodo 26. avgusta s premiero in podelitvijo nagrad v živo vnovič v ospredju kreativnost, inovativnost, iznajdljivost in ustvarjalnost.

Čeprav dogodek vsako leto poteka v drugem slovenskem mestu, se je Muvit/6x60 zadnji dve leti v luči omejitev zaradi koronavirusa, odvijal virtualno in kljub online izvedbi postregel z izjemnimi filmi, ki so si jih tekmovalci in gledalci lahko ogledali v svojem mestu. Letos se Muvit vrača v hibridni obliki, z online startom 22. avgusta in zaključno prireditvijo 26. avgusta v Cineplexx Maribor. Tako bodo na zemljevid Muvita po Radovljici, Postojni, Novemu mestu, Celju, Sežani in Novi Gorici zarisali še Maribor, česar se veselijo tudi organizatorji. “Sodelovanje na Muvit/6x60 sprosti izredno veliko kreativne energije in ne le organizatorji, tudi tekmovalci so si želeli tega večera v živo, ter ga doživeti v množičnem številu. Ko njihov film dobi priložnost zablesteti na velikem platnu ter navdušiti zbrano občinstvo,” pove Gregor Graf, direktor in idejni vodja Muvit/6x60 in doda, da je bil MUVIT/6x60 vedno skupna izkušnja, pa naj bo med ustvarjanjem ali spremljanjem finalnega večera prek spletnih kanalov. “Je večer, ko se delijo izkušnje in zgodbe s terena. Veseli smo, da ga bomo letos spet doživeli, kot smo ga najbolj vajeni.”

Osnovni namen projekta je spodbuditi in aktivirati mlade, da napišejo scenarij, posnamejo, zmontirajo in oddajo vsaj šest minut dolg film - in to v le 60 urah! Čeprav vse ekipe dobijo enake usmeritve, se je v preteklih letih izkazalo, da ustvarjalnost resnično ne pozna meja in navdih ustvarjalce popelje na povsem različna raziskovanja. Največji talenti vsekakor ne ostanejo neopaženi, saj se je Muvit v preteklosti že izkazal kot odlična odskočna deska za prihodnje udejstvovanje na avdiovizualnem področju. Eden od dokazov za to je tudi nekdanji udeleženec Muvita Matej Rimanič, ki je na letošnjem filmskem festivalu v Cannesu prejel glavno nagrado v tekmovalni kategoriji kratki film na TikToku.

Nepozabno avanturo filmskega ustvarjanja bodo pričeli 22. avgusta opoldne z online startom maratona, vsi sodelujoči pa bodo imeli 60 ur za oddajo svojih materialov. Strokovna žirija, ki jo vsako leto sestavljajo priznana imena iz slovenske filmske scene, bo nagradila 3 ekipe, ki bodo uspele dane usmeritve najbolj kreativno uporabiti v svojem filmu. Letos se bo žiriji prvič priključila tudi igralka Maja Martina Merljak, ki je ravno sredi študija scenaristike in režije, zato je razkrila, na kaj bo pozorna pri ocenjevanju. “Navduši me naravna 'true to life' igra pred kamero, z jasnim zavedanjem, kaj je igralska naloga v posameznem prizoru, kaj je stanje, iz katerega se ta prizor odvija, če pa igralec uspe nadgraditi vse to z zanimivo kompleksno kreacijo s pravo kreacijo lika, sem pa očarana z globokim poklonom.” Prve tri ekipe bodo na zaključni prireditvi v kinodvorani Cineplexx Maribor, v petek, 26. avgusta, prejele tudi denarne nagrade, in sicer 1500 evrov za Zlati MUVIT,  1000 evrov za srebrni in 500 evrov za bronasti MUVIT.

Vsi ustvarjalci, ki bi radi izzvali svojo kreativnost v adrenalinskih 60 urah filmskega ustvarjanja, se lahko na deveti maraton kratkega filma Muvit/6x60 prijavijo prek spleta do 18. avgusta. Vse novosti o dogodku lahko spremljate na spletni strani https://www.muvit6x60.com/ in njihovem Facebook profilu.

Vir: Muvit60/60, fotografija: Urša Klajder

 

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

93751

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino