Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 Oct. 2021

Na Ptuju nova brezplačna svetovalnica za mlade

V Centru interesnih dejavnosti Ptuj je septembra zaživel projekt Insta po#moč, ki nudi brezplačno in hitro pomoč mladim v stiski.

10. oktobra smo obeležili svetovni dan duševnega zdravja, ki se mu v zadnjih letih končno uspeva prebijati s pozicije tabuja v ospredje diskurza o skrbi za zdravje in dobrobit posameznika. Sodobni način življenja in čas hitrih družbenih sprememb namreč načenja duševno zdravje mnogih ljudi, številnim tveganjem so izpostavljeni tudi mladi, ki pa so s svojimi specifičnimi potrebami in lastnostmi v splošnih programih skrbi za duševno zdravje in dobro počutje velikokrat nekoliko spregledani. Pandemija koronavirusne bolezni je težave v duševnem zdravju mladih še zaostrila, ukrepi za preprečevanje okužb pa omejili socialne stike, ki so v letih odraščanja in adolescence temelj oblikovanja posameznikove identitete. Kot nujno potreben odgovor na duševne stiske mladih je nastal nov lokalni program Insta po#moč, ki je v CID-u na Ptuju zaživel v začetku septembra 2021. V prvem mesecu delovanja je bilo v svetovalnici izvedenih sedem svetovanj.

Nosilec programa, ki je namenjen najstnikom in mladim od 12. do vključno 29. leta, je mladinski center CID Ptuj, svetovanja pa trenutno izvaja mlada psihologinja Monika Ficjan, ki predstavlja eno največjih prednosti in posebnosti programa. Mlada strokovnjakinja je nekatere težave mladih ne tako dolgo nazaj morda izkusila tudi sama, kar lahko privede do hitrejšega vzpostavljanja zaupanja in vzajemnega odnosa z uporabniki programa. 

Uporabnikom v programu Insta po#moč nudijo možnost pomoči v lokalnem okolju, do katere lahko mladi dostopajo hitro, brez posrednikov in brezplačno. Izvajajo se kratka, v rešitev usmerjena svetovanja, namenjena poslušanju in opolnomočenju mladih za uspešno soočanje s težavami. Program nudi individualna svetovanja in razbremenilne pogovore, varno in zaupno okolje, pomoč in podporo pri iskanju rešitev, odkrivanje različnih načinov pomoči in samopomoči, osvetlitev posameznikovih močnih področij ter pomoč pri vzpostavljanju in ohranjanju dobrih medosebnih odnosov. Mladi uporabniki lahko izbirajo med različnimi oblikami svetovanja: osebno v prostorih CID-a, video klic (spletno orodje Zoom), brezplačni telefonski klic na številko 080 21 20 ali pisno po e-pošti. 

Svetovalnica trenutno deluje en dan v tednu. Dnevi in termini svetovanj so za tekoči mesec določeni v naprej in so redno objavljeni na spletni strani projekta.

S projektom je zaživel tudi Instagram profil insta_po_moc, ki z zanimivimi in uporabnimi vsebinami pomaga pri skrbi za duševno zdravje mladih in ozavešča o pomembnosti skrbi za duševno zdravje.

Zraven nudenja takojšnje in enostavno dostopne pomoči mladim v stiski je cilj programa tudi preverjanje splošnega duševnega stanja mladih v lokalnem okolju, iskanje rešitev skozi prakso, povezovanje z organizacijami in institucijami, ki delajo z mladimi ali za mlade, ter ustvarjanje varnega in zaupnega okolja za mlade.

Vir: CID Ptuj

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

71736

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino