Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 28 Jul. 2022

Na usposabljanju v Rimu o položaju Romov

V začetku julija so se mladinski delavci iz Društva za razvijanje prostovoljnega dela Novo mesto Anisa, Enja, Teo in Tina mudili v Rimu, kjer so se udeležili Erasmus+ projekta Stop Antigypsysim. Skupaj z udeleženci iz Srbije, Hrvaške, Italije, Bolgarije in Črne Gore so se pogovarjali o romski problematiki, položaju Romov v državah udeleženkah, prav tako pa so imeli tudi možnost spoznati Rim, Vatikan in plažo v Ostii.

In kaj so mladi povedali po usposabljanju? Med drugim nam je Anisa razkrila sledeče: "Na usposabljanju sem pridobila veliko znanja in odgovore na vprašanja, ki so se mi porajala takrat, ko sem prvič slišala za projekt. Glede na to, da nisem veliko vedela o temi, sem ponosna, da smo skupaj z drugimi udeleženci rešiti vse zastavljene naloge, vmes pa smo se tudi pogovarjali o drugih temah in delili znanja ter izkušnje. Najbolj všeč mi je bila delavnica, na kateri smo delili mnenja in se pogovarjali o položaju Romov v naših državah. Po programu smo imeli en prost dan, ko smo si ogledali čudoviti Rim, se sprehodili po Vatikanu, na koncu pa zaplavali v Sredozemskem morju. Nove izkušnje in pridobljena znanja bom poskušala prenesti v svoje lokalno okolje."

Enja: "Udeležila sem se mladinskega usposabljanja v Rimu na temo anticiganizma, kjer so bili poleg slovenske ekipe tudi predstavniki iz Italije, Srbije, Severne Makedonije in Bolgarije. Skupaj smo čez dan sodelovali na različnih delavnicah na temo anticiganizma, predstavili smo razmere Romov v domači državi, izdelovali plakate ter se bolje spoznavali med seboj skozi različne igre. Ob večerih smo imeli predstavitve svojih domačih držav, kulture in hrane. Prost dan smo izkoristili za ogled Rima, Vatikana ter plaže. Usposabljanje smo zaključili s podelitvijo certifikatov in skupno večerjo. V tednu dni sem se veliko naučila, hkrati pa sem tudi bolje spoznala samo sebe."

Teo: "Pa sem se odpravil na nov projekt, tokrat v bližino večnega mesta. In ja, res je, kar pravijo, vse poti vodijo v Rim. Tokratna tema je bila anticiganizem in kot so ga opisali pripadniki romske skupnosti, je to boj proti sovraštvu, ki je usmerjeno proti njim, boj za enakost in dostojanstvo, ter boj za priznanje romske skupnosti v mednarodnem prostoru. Z našim potovanjem smo začeli zjutraj 25. junija, ko smo se zbrali na avtobusni postaji Novo mesto, kjer nas je počakal prijazni taksist ter nas odpeljal na letališče Franjo Tuđman v Zagreb. Tam smo se srečali s hrvaško ekipo, s katero smo se hitro ujeli ter nato skupaj odpotovali proti Rimu. Nastanjeni smo bili v idiličnem kampu Faboulous village, oddaljenemu približno pol ure vožnje od samega centra mesta, kar je bilo zame, ki sem hotel pobližje spoznati mesto, odlično. Vsaka nacionalna ekipa je dobila svojo hiško; naša je bila zame kar malo premajhna, a sem preživel, na vso srečo sem si izboril največjo posteljo. ;) Zaradi težav s prihodom ostalih skupin smo bili v nedeljo prosti, ta dan smo izkoristili za raziskovanje obale tirenskega morja poleg mesta Ostia in se po kratkem skoku v morje se odpravili proti Vatikanu, kjer smo za las zgrešili govor papeža Frančiška. V ponedeljek so se nam pridružile tudi ostale nacionalne ekipe in lahko smo pričeli z delom. Skozi ves teden smo spoznavali različne poglede romsko problematiko. Diskutirali smo o položaju Romov v posameznih državah in njihovih pravicah in po tej diskusiji sem mnenja, da je za pripadnike Romov v naši državi, sploh glede na to, kaj so povedale ostale nacionalne ekipe, dobro poskrbljeno. Tekom tedna smo spoznali tudi njihove navade in običaje ter plese. Všeč mi je bilo, kako je bil ves projekt organiziran. Z delom smo začeli zjutraj in končali do kosila, popoldne smo bili nekaj časa tudi prosti, kar sem vedno izkoristil za raziskovanje večnega mesta, za katerega bi potreboval še kar nekaj časa, da bi raziskal vse njegove skrite kotičke. Projekt je bil odličen, od njega sem odnesel veliko novih znanj, hkrati pa je prišel v pravem trenutku, da sem si napolnil baterije za nadaljevanje svojega diplomskega dela. Veni, vidi, vici."

Tina: "Na sam dan državnosti smo se štirje člani slovenske ekipe podali na usposabljanje za mladinske delavce v prekrasen Rim. Na projektu smo sodelovali z Romi, jih spoznali in z njimi živeli. Naučili smo se, da smo včasih zelo nestrpni in nepotrpežljivi z njimi. Med ostalimi državami smo si izmenjali mnenja in izkušnje glede Romov, pogovarjali smo se o njihovem položaju v družbi in o tem, kakšne možnosti za socializacijo sploh imajo. Med usposabljanjem smo si ogledali tudi Rim, prekrasno mesto, ob koncu usposabljanja pa smo bili tudi rahlo izčrpani, vendar veseli, da smo se naučili marsikaj ter ustvarili ogromno spominov. Usposabljanja za mladinske delavce in mladinske izmenjave priporočam vsem mladim nadobudnežem, ki si želijo odkrivati svet in spoznavati druge kulture in ljudi, nadgraditi angleški jezik in se naučiti tudi kakšno drugo besedo v katerem od tujih jezikov.

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

54714

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino