Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 07 Dec. 2021

Nacionalni posvet in podelitev priznanj

Na nacionalnem posvetu je potekal intervju z ministrico za izobraževanje, znanost in šport, dr. Simono Kustec. Glavni poudarek pogovora se je nanašal na vlogo mladinskega sektorja in mladih v prihodnje.  "Skrb za mlade je prva in osrednja odgovornost vsake države in družbe. potrebno je zagotoviti zdrave temelje, ki so pogoj za nadaljnje delo. Mladim in vam želimo pomagati pri polaganju temeljev, da lahko zaživijo. Želimo spodbuditi delovanje mladinskega dela in poslanstva ter vključevanje čim več mladih."

Danes je premalo, da zgolj in samo obstajamo in uresničujemo poslanstvo. Mladina 2020 je dala jasno sporočilo, kaj je glavna vloga države in usmeritev ministrstva za naprej. Prepoznan je pomen formalnega in neformalnega izobraževanja in s tem tudi pridobivanje kompetenc in veščin. Zavedajo se, da je pomembno, da so mladi vključeni v vseh procesih odločanja, in da je problem predsvem prekarnost. Poudarjena je bila tudi skrb za zdravje, kar nakazuje na hiter tempo življenja. 
V prihodnje se je potrebo osredotočiti na vrednote, ki so v življenju pomembne, še posebej v času epidemije. Skozi predsedovanje Svetu EU smo ugotovili, da se generacije po Evropi soočajo z zelo podobnimi izzivi in s tem je naslednje leto Evropsko leto mladih 2022 zelo pomembno, zato je potrebno postaviti temelje za razvoj in podporo mladih v prihodnje. 
Ministrica je na koncu mlade in mladinski sektor spodbudila k razmisleku o oblikah, skozi katere smo organizirani, ali so te dovolj, da se sliši enoten glas mladih in kako aktivirati in optimizirati trenutne strukture ter kako oblikovati mladinske prostore, da bodo blizu mladim. Potrebno je širiti participacijo mladih in spodbuditi, mladinski sektor, da bo vkljucujoč deležnik za našo skupno prihodnost in za vključevanje čim več različnih mladih. 
Pri vprašanju digitalne prenove je izpostavila tudi pasti tehnologije in da je potrebno okrepiti in razumeti uporabo digitalnih orodij, saj se lahko le tako izognimo pastem. Povezovanje neformalnega in formalnega izobraževanja je zelo potrebno, saj je pomembno dopolnilo k formalnemu izobraževanju, omogoča namreč vseživljenjsko učenje in krepitev dodatnih kompetenc. 

Če bodo uresničene ideje mladinskega sektorja, uvodne besede direktorice URSM in besede ministrice, lahko rečemo, da bo obdržal predlog, ki je bil izglasovan na posvetu z največ glasovi: Srečni mladi za srečno družbo - Mladim zagotoviti podporni sistem (mladinsko delo) za osebni in profesionalni razvoj.
Za konec je potekala še podelitev državnih priznanj v mladinskem sektorju za leto 2021, ki jih je podelila ministrica za izobraževanje, znanost in šport. Gre za državna priznanja za dosežke in prispevek v mladinskem sektorju ter razvoju v družbi. 
Ob podelitvi državnih priznanj je ministrica čestitala vsem prejemnikom in izpostavila pomembnost mladinskega dela. "Priznanja so dokaz, kako živahno je delo v mladinskem sektorju in da je to več kot participacija, je odraz socialnega vključevanja in odraz veličine, ki jo izraza mladinsko delo do družbe.”
Predsednik strokovne komisije Janez Škulj je izpostavil, da ima mladinski sektor pomembno vlogo v okviru državnih politik in da so to priznanja za dobro opravljeno delo. Vse kandidature so neizmerljive, zato je bil izbor še toliko težji. 
Skupno so prejeli 18 vlog in to je dokaz, da gre za čast in priznanje za delo, ki ga opravljajo. 
Prejemniki so:
Prispevek za uveljavljanje mladinskega sektorja sta prjela Lokalpatriot in CMAK.
LokalPatriot, ki deluje že več kot 20 let, spodbuja razvoj umetniških in mladinskih praks preko lokalnih in nacionalnih meja, ki spodbujajo aktivno udeležbo mladih na področju kulture. 
CMAK - Cerkljanski mladinski kulturni center Cerkno, ki z različnimi dejavnostmi spodbuja mlade k družbeni kritičnosti in kulturnem ter umetniškem ustvarjanju. 
Priznanje za izredno uspešnega, odmevnega in koristnega projekta mladinskega sektorja je prejel Društvo Mladinski Ceh Brez veze do službe. Projekt dosega trajnostni učinek za zaposlovanje mladih, bil pa je financiran iz programa Evropskega socialnega sklada.
Priznanje za Izredno uspešnega, odmevnega in koristnega projekta mladinskega sektorja je prejela tudi Stična mladih, ki so v letu 2021 kljub epidemiji organizirali festival, ki se ga je udeležilo več kot 4000 mladih, vključenih pa je bilo več kot 200 mladih prostovoljcev. 
 
Državno priznanje za uspešno in kakovostno mladinsko delo v daljšem časovnem obdobju je prejel Zorko Škvor, dolgoletni sodelavec Urada RS za mladino, ki je prispeval k razvoju mladinskega sektorja in je postavljal temelje, ki so vidni še danes. Sodeloval je pri vzpostaviti prve strategije razvoja mladinskega sektorja pa tudi k aktivnem soustvarjanju največjih organizacij v mladinskem sektorju in kot soustvarjalec mladinskega dialoga. Njegovo delovanje je segalo širše v Evropo, saj je priznan strokovnjak na področju mladine in mladinskega sektorja. 
Za konec je Zorko Škvor dejal, da se nikoli ne smemo predati.
Video ob podelitvi priznanja Zorku Škvoru je na voljo tukaj.
 
Čestitke vsem nagrajencem!
Vir: uredništvo

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

16528

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino