Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 22 Nov. 2018

Nacionalni posvet mladinskega sektorja

Danes, 22. novembra 2018, v Hotelu Brdo na Brdu pri Kranju poteka Nacionalni posvet mladinskega sektorja 2018, ki ga organizira Urad RS za mladino v sodelovanju z Mladinskim svetom Slovenije. Tudi letos so se na posvetu srečali mladinski delavci_ke in voditelji_ce, predstavniki_ce mladinskih organizacij in organizacij za mlade ter posamezniki_ce, ki na takšen ali drugačen način soustvarjajo in sooblikujejo področja, politike in programe za mlade.

Zbrane sta na začetku dogodka nagovorila Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije, in Rok Primožič, direktor Urada Republike Slovenije za mladino.

"Leto je naokoli in ponovno se lahko s ponosom ozrem po polni dvorani. Vedno več nas je, ki nam je mar za mlade in tistih, ki želimo ustvarjati skupno in boljšo prihodnost za mlade. Da bi to lahko dosegli, moramo delovati skupaj, se učiti drug od drugega in ustvarjati nekaj novega za mlade. Temelji mladinskega sektorja so v Sloveniji dobro postavljeni, vemo, kdo smo in v katero smer želimo iti. Z vsebinami, ki jih naslavljamo danes, želimo to samo še bolj okrepiti. Pokazati moramo, da je mladinski sektor tisti, ki mora v širši družbi zavzeti svojo mesto in se boriti za enakopraven položaj mladih. Pri tem je ključno, da mladi svojo moč pokažemo tam, kjer je potrebno in svoje predloge udejanjimo. Skupaj. Želim si, da bi v prihodnosti mladinsko delo postavili na višjo stopničko in mlade postavili kot glavne akterje v odločanju za prihodnost." Tin Kampl, predsednik Mladinskega sveta Slovenije

"Letošnji posvet se usmerja v kakovost mladinskega dela. V preteklosti smo se veliko pogovarjali o tem, kaj je mladinsko delo, kaj je mladinski sektor in kaj je kakovost mladinskega dela. Zadnje čase pa opažamo, da o tem nimamo vsi iste predstave, kar pomeni, da je potrebno narediti nek okvir, v katerem delujemo. Zato upam, da bomo danes ugotovili, katere so naše skupne točke in se učili drug od drugega. Vprašanje kakovosti mladinskega dela je pomembno tudi zaradi tega, ker je mladinski sektor eden od manjših sektorjev v Sloveniji. Da bi lahko drugim pokazali kaj dobro počnemo, je potrebno naše delo dobro opredeliti in zagotoviti, da ga opravljamo na najboljši možen način." Rok Primožič, direktor Urada RS za mladino.

Mladinski sektor je v preteklem letu postal bogatejši za kar nekaj dobrih praks, med njimi je tudi Youth Wiki. Na posvetu je spletno enciklopedijo o mladinskih politikah v različnih evropskih državah, ki mladim nudi ažurne informacije o nacionalnih mladinskih strukturah, politikah in ukrepih za mlade, predstavila Barbara Zupan, višja svetovalka na Uradu RS za mladino. Za informiranje mladih skrbimo tudi na prenovljenem portalu mlad.si. O prenovi portala je na posvetu spregovorila Nataša Lombergar, strokovna sodelavka na Uradu za mladino.

Gostujoča predavateljica, dr. Vesna Leskošek, je zbranim predstavila svoje izkušnje z mladinskim delom, pri čemer je poudarila raznolikost in kompleksnost mladinskega dela. Po njenem mnenju je ravno raznolikost tista, ki krepi in bogati mladinski sektor, zato je iskanje skupnih imenovalcev v tej množici raznolikosti, izjemno težka naloga. 

Iz vseh govorov in prispevkov današnjih govorcev lahko razberemo, da je tema letošnjega posveta kakovost v mladinskem delu. O razvoju in zagotavljanju kvalitete v mladinskem delu se v zadnjem času intenzivno razpravlja na lokalni, nacionalni in evropski ravni. Kljub razpravam, pa se v zvezi s tem pojavljajo dileme pri opredelitvi kakovosti in metodah za spremljanje kakovosti mladinskega dela. Cilj posveta je pridobiti odgovore na odprta vprašanja, ki se nanašajo na koncepte in oblike mladinskega dela v Sloveniji, opredelitve kakovosti in spremljanje učinkov mladinskega dela. 

S tem namenom so se v nadaljevanju zvrstile štiri tematske delavnice, na katerih so udeleženci skušali bolj jasno opredeliti kakovost v mladinskem delu, poiskati načine kako jo spodbuditi in se pogovoriti o načinih vrednotenja učinkov mladinskega dela. Na delavnicah so bili predstavljeni tudi primeri slovenskih dobrih praks, ki že prispevajo k zagotavljanju večje kvalitete v mladinskem delu. Udeleženci so bili razdeljeni v štiri skupine izobraževalnih delavnic:

  • Koncepti in oblike mladinskega dela
  • Sistemi neformalnega izobraževanja in usposabljanja v mladinskih organizacijah
  • Orodja za spremljanje in kakovost mladinskega dela
  • Pristopi za delo s prostovoljci

Delavnicam je sledil povzetek zaključkov delovnih skupin, kjer so bile predstavljene glavne točke posameznih izobraževalnih delavnic. Prišli smo do pomembnih ugotovitev, ki so odprle prostor za dialog o definiciji kakovosti v mladinskem delu in načinih, s katerimi bomo v prihodnje kakovost zagotavljali in razvijali. Še pred tem pa je udeležence nagovoril minister za izobraževanje, znanost in šport, dr. Jernej Pikalo"Izjemnega pomena je, da se udeležujem vseh prireditev, ki se nanašajo na delovanje mladinskega sektorja. Mladina je poseben izziv. Zaradi tega, ker izstopa po organizacijski obliki, vsebini in načinu dela. Projekti, ki jih izvajate organizacije v mladinskem sektorju na raznih področjih, so ključnega pomena za krepitev mladinskega dela. V zadnjih desetih letih je mladinski sektor v Sloveniji naredil izjemen korak naprej. Tako z Nacionalno poklicno klasifikacijo, kot z vsemi projekti, ki jih izvajate. Zaradi tega lahko danes rečemo, da samo delo v mladinskem sektorju ni več nekaj eksotičnega, ampak je nekaj utečenega, uveljavljenega in s tem tudi družbeno priznanega." 

V razpravi z ministrom in gosti so Urška Breznik, Pekarna Magdalenske mreže, Nežka Agnes Vodeb, Zavod Bob in Matevž Štraus, Društvo Idrija 2020 z ministrom dr. Jernejem Pikalom spregovorili o kakovosti mladinskega dela, aktivni participaciji mladih in ostalih aktualnih tematikah mladinskega sektorja ter tako zaključili z vsebinskim delom letošnjega posveta.

V sklepnem dejanju današnjega dogodka je minister podelil Državna priznanja v mladinskem sektorju za leto 2018, ki je najvišje priznanje za dosežke na področju mladinskega dela. Prejemnikom priznanj iskreno čestitamo!

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

57402

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino