Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 17 Apr. 2020

Nacionalno preverjanje znanja odpade, matura z nekaterimi spremembami

Letos nacionalno preverjanje znanja (NPZ) ob koncu osnovne šole prvič po dvajsetih letih od uvedbe odpade, je v intervjuju za Dnevnikov Objektiv, ki bo v celoti objavljen v soboto, povedala ministrica za izobraževanje dr. Simona Kustec. Matura vsekakor bo, je zagotovila. Je pa mogoče, da bo matura drugačna, njen obseg skrčen ali da se bodo roki za izvedbo še premikali, je dodala.  

Odločitev, da letos NPZ odpade, je bila po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport Kustečeve sprejeta na podlagi enotne ocene stroke, od zavoda za šolstvo, pa do pristojnih za NPZ in predstavnikov ravnateljev. "Vse izpitne pole, ki so že pripravljene, bodo na Državnem izpitnem centru vseeno dostopne v elektronski obliki. Učenci in učitelji jih bodo lahko uporabili kot dodatno gradivo pri utrjevanju znanja ali zaključevanja šolskega leta, če bodo želeli," je ob tem povedala ministrica prof. dr. Simona Kustec.

Kustečeva je v intervjuju dejala tudi, da bodo tisti, ki v šoli na daljavo neupravičeno manjkajo, morda tudi sankcionirani. Učitelji bodo morali pred kakršnimkoli ukrepom zanje upoštevati osebne okoliščine in morebitne stiske družin. 

Spremembe maturitetnega koledarja, datum zaključka šolskega leta ostane nespremenjen 

Ministrstvo je v četrtek srednjim šolam poslalo nov koledar za letošnje šolsko leto, v katerem so spremenjeni nekateri datumi obeh matur. Koledar opravljanja posameznih izpitov na obeh maturah je skoraj nespremenjen, edina večja sprememba je, da bodo dijaki esej iz materinščine pisali 1. junija, in ne 5. maja. Nespremenjeno ostaja tudi, da bodo dijaki zaključnih letnikov pouk končali 22. maja, dijaki drugih letnikov pa 24. junija. Počitnice se začnejo 26. junija, nespremenjene ostajajo tudi prvomajske počitnice.

Nekaj poudarkov iz okrožnice:

  • Tako poklicno kot splošno maturo bodo začeli 30. maja s pisnim izpitom iz angleščine.
  • Nato bodo dijaki 1. junija pisali esej iz materinščine (tega bi morali prvotno pisati 5. maja), isti dan bodo pri slovenščini pisali drugo pisno polo, ki je bila na ta dan predvidena že po starem koledarju.
  • Drugi pisni deli izpitov ostajajo nespremenjeni.
  • Z ustnimi izpiti pri maturi naj bi začeli 15. junija, pri čemer sta kot rezerva določena 6. in 13. junij za primer, če šola vseh ustnih izpitov ne bi mogla izpeljati po 15. juniju.
  • Jesenska roka obeh matur bodo začeli 24. avgusta, kot je bilo načrtovano že pred epidemijo.

Kandidati bodo z uspehom na poklicni maturi seznanjeni 7. julija, z uspehom na splošni maturi pa 13. julija, kar je enako, kot je določal že stari koledar.

Podrobnejši koledar opravljanja obeh matur bo sicer objavljen na spletnih straneh Državnega izpitnega centra (Ric), ko jih bosta potrdili državni izpitni komisiji za splošno in poklicno maturo, je razvidno iz okrožnice.

Na Ric-u za primer, da bo treba pri izvedbi mature upoštevati ukrepe za preprečevanje širjenja koronavirusa, kar bo skoraj zagotovo potrebno, sicer pripravljajo posebna navodila za izvedbo obeh matur, so povedali za STA. Pri tem bodo upoštevali ukrepe za zajezitev epidemije v skladu z navodili vlade in Nacionalnega inštituta za javno zdravje, o njih pa bodo šole pravočasno obveščene, dodajajo.

Vir: STA

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

60859

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino