Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 Jul. 2019

Načrt organizacij mladinskega sektorja za naslednjo finančno perspektivo

Obdobje črpanja kohezijskih sredstev 2014 - 2020 se bliža koncu, zato tudi organizacije mladinskega sektorja Mestne občine Ljubljana usmerjajo pogled v naslednjo finančno perspektivo. S tem namenom sta Urad za mladino MOL in Zavod Nefiks konec maja 2019 organizirala posvet Kohezijska politika 2021 - 2027 in mladinske organizacije MOL, ki so se ga udeležile organizacije mladinskega sektorja MOL. Posveta se je udeležilo 30 predstavnikov 28 različnih organizacij. Cilj posveta je bil seznanitev s prioritetami nove perspektive 2021 - 2027 in priprava skupnih predlogov odločevalcem.

Posveta so se udležili tudi predstavniki:

  • Urada za mladino mestne občine Ljubljana, Katarina Gorenc,
  • Službe vlade za kohezijsko politiko, Bojan Suvorov,
  • Mladinskega sveta Slovenije , Anja Fortuna in
  • Urada RS za mladino, Tin Kampl.

Ti so izrazili svoje mnenje in želje glede naslednje kohezijske sheme, najbolj informativno predstavitev pa jim je podal Bojan Suvorov, ki je osvetlil sam postopek sprejemanja kohezijske sheme ter poudaril vlogo nosilnih ministrstev pri pripravi dokumentov. Organizacije je spodbudil k združevanju in skupnem delovanju v smeri ciljev, ki so vsem skupni ter prispevajo k razvoju Slovenije.

Na posvetu so sodelujoči oblikovali predloge s področij, na katerih želijo organizacije mladinskega sektorja delovati v prihodnji finančni perspektivi, glede na naslednje postavljene cilje:

  • pametnejša Evropa (inovativno in pametno gospodarsko preoblikovanje);
  • bolj zelena, nizkoogljična Evropa (vključno z energetskim prehodom, krožnim gospodarstvom, prilagajanjem podnebnim spremembam in obvladovanjem tveganj);
  • bolj povezana Evropa (mobilnost in povezljivost IKT);
  • bolj socialna Evropa (evropski steber socialnih pravic in podpora za zdravstveno varstvo);
  • Evropa bliže državljanom (trajnostni razvoj mestnih, podeželskih in obalnih območij ter lokalne pobude). 

Na podlagi rezultatov posveta in dopolnitvah, ki so jih prispevale mladinske organizacije, so sestavili dokument, ki bo podlaga za nadaljnje komunikacije z ministrstvi. Dokument je tudi zapis skupnih ciljev, katerim bodo mladinske organizacije sledile in težile ne glede na samo razporejanje sredstev v naslednjem kohezijem obdobju. Dosegljiv je tukaj

Vir in foto: Zavod Nefiks

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

14198

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino