Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 24 Dec. 2018

Načrtuj in prihrani!

Kako lahko z načrtovanjem izdatkov prihraniš 20 odstotkov na mesec?

To je le eno vprašanje, na katerega so učitelji, profesorji, letos pa tudi starši, dobili odgovor. V letu 2018 so v organizaciji revije Moje finance uspešno zaključili peto izobraževanje učiteljev, izobraževanja so potekala v okviru projekta Mladi in denar. V preteklih štirih letih so znanje predali preko 250 učiteljem iz več kot 150 osnovnih in srednjih šol. Udeleženci bodo lahko pridobljeno znanje uporabili in širili med svoje učence.

Letošnja izobraževanja so potekala pet mesecev, povabili pa so tudi starše. Da je finančna pismenost pomembna, se strinjajo vsi udeleženci izobraževanja. Marjetka Smolej Zaletelj je mlada mamica, ki želi finančno znanje deliti s svojimi otroki. Do sedaj je imela težave pri odločanju, kako ravnati z osebnimi financami, pa tudi z odločanjem v poplavi finančnih produktov. Po izobraževanju je razložila: »Zdaj mi je pa že bolj jasno, vem, na kaj moram paziti, kako primerjati, kaj moram vprašati in sem veliko bolj suverena. Tadej Legat, profesor fizike na viški gimnaziji, pa bo lahko znanje pridobljeno na izobraževanju, izkoristil za nadgradnjo dosedanjega znanja, kar mu bo prišlo prav pri vodenju nacionalnega projekta za nadarjene dijake.

Izobraževanje so vodili strokovnjaki s področja financ, trženja in kadrov. Poslušali so Sama Lubeja, enega vodilnih slovenskih neodvisnih strokovnjakov na področju naložbenih financ in premoženjskega svetovanja, predaval je Aleš Lisac (direktor podjetja Lisac&Lisac), Gorazd Belavič, finančni strokovnjak in analitik, Petra Lesjak, finančna strokovnjakinja, ter Laura Smrekar, kadrovska strokovnjakinja.

Predstavili so različne vsebine in odgovorili na vprašanja:

  • Starši mi dajejo 100 eurov mesečne žepnine, a mi denarja vedno zmanjka. Zakaj?
  • Katera zavarovanja sploh potrebuje mladostnik?
  • Banka mi ponuja 300 eurov posojila za potovanje! Hm, zakaj pa ne?
  • Finančne piramide in prevare.
  • Kako iz 100 eurov v enem letu narediti 300 eurov?
  • Kako naj privarčujem za nov telefon, avtomobil, stanovanje?
  • Kako najti idejo za svoj posel?
  • S spletnim nakupom do novih športnih copat! Kje jih dobim najceneje?
  • Rad bi opravljal »zeleni poklic«! kaj vse lahko počnem?

Z mislimi pri napredku, bodo organizatorji dodatno motivirali učitelje in profesorje, ki se jim bodo pridružili v letu 2019, saj bodo prejeli dodatne točke za napredovanje. Že sedaj pozivajo novo generacijo učiteljev in profesorjev, da se jim pridružijo. Program, vsebino in pogoje lahko preverijo v Katalogu programov nadaljnjega izobraževanja in usposabljanja strokovnih delavcev v vzgoji in izobraževanju (KATIS).

Sestavni del projekta je, poleg organizacije izobraževanj učiteljev, tudi portal Mladi-denar.si, katerega glavni cilji so informirati mlade, kako ravnati s svojimi osebnimi financami, namenjen je staršem, ki želijo svojim otrokom pomagati pri spoznavanju osebnih financ ter učiteljem predstaviti, kako učiti otroke o financah na zabaven način.

Nekaj odgovorov, na katera so odgovarjali na izobraževanju Mladi in denar, lahko najdeš na portalu Mladi-denar.si.

V primeru, da imaš kakšno zanimivo zgodbo ali idejo s področja financ, ali če bi želel-a pisati za portal, jim lahko pišeš sem ali na kuldenar@finance.si.

Vir: Moje finance

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

52644

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino