Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 24 Oct. 2019

Ne zavrzi avtomobilskega kompleta prve pomoči

Projekt ŠUS - Študentska Urgentna Sekcija in drugi študentski projekti Medicinske fakultete Univerze v Mariboru, pri svojih aktivnostih potrebujejo komplete prve pomoči oziroma material za razne simulacije in obšolsko izobraževanje, kot so tridnevna izobraževanja Urgentni vikend, projekta ŠUS, na katerem več kot 40 študentov vsako leto pridobiva praktična znanja iz prve pomoči, izvavajo tudi reševalne vaje s simulacijo masovne nesreče, pod vodstvom starejših študentov, zdravnikov in zunanjih strokovnjakov.

Ker je zakonsko določeno, da morajo biti kompleti avtomobilskih prvih pomoči stari manj kot 5 let, saj proizvajalci ne zagotavljajo sterilnosti materiala po tem obdobju, se posledično marsikateri »star« komplet prve pomoči znajde v smeteh. Komplet je sestavljen iz mnogo materialov, kar pomeni, da je pravilno ločevanje odpadkov časovno zelo zamudno in odvrača voznike od pravilnega ravnanja s kompleti prve pomoči kot odpadkom.

Navkljub pretečenemu roku starosti pa je material enako uporaben za zgoraj omenjene potrebe študentov, saj se izvajajo simulacije, vaje ter terenska izobraževanje na lutkah in nepoškodovanih prostovoljcih, kjer sterilnost materiala ni potrebna.

Zato so se v Društvu študentov medicine Maribor odločili, da ponudijo javnosti bolj ekološko, smotrno in navsezadnje enostavnejšo obliko »odlaganja« kompletov prve pomoči s pretečenim rokom trajanja ter hkrati omogočijo študentom medicine večjo dostopnost sanitetnega materiala pri njihovem obšolskem izobraževanju. Te dni so organizirali zbiralno akcijo kompletov prve pomoči s pretečenim rokom v nakupovalnem centru Europark. 

akcijo organizira Društvo študentov medicine Maribor. Center eksperimentov Maribor pa sponzoriramo to akcijo, tako kot tudi Snaga,  Europark in Fulpromo.

Zbiralno akcijo so kot zanimivo in vredno podpore prepoznali v Centeru eksperimentov Maribor - EKTC, pri komunalnem podjetju Snaga d.o.o. Maribor, v nakupovalnem središču Europark in tiskarni Fulpormo, ki so vsak po svojih zmožnostih z donacijami in podporo omogočili zbiralno akcijo.

Društvo študentov medicine Maribor vabi vse, ki se vam v vašem prtljažniku pojavi že odslužen paket prve pomoči, da se sprehodite do zbiralnika v Europarku in jim z darovanim materialom olajšate izobraževanje ter društvene aktivnosti.

Vir in foto: Center eksperimentov Maribor 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

33859

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino