Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 07 Dec. 2021

Ne zgolj še ena matematična knjiga

Pri Zvezi za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS) je izšla zbirka rešenih nalog avtorja dr. Aleša Berkopca, pripravljenih za delavnico Uporaba matematike, ki poteka v okviru obšolskih predavanj pri ZOTKS. Vsebina knjige Uporaba matematike z rešenimi primeri iz naravoslovja približno sledi gimnazijski in malo fakultetni snovi pri matematiki.

Knjiga je vsebinsko razdeljena na naslednja poglavja: Števila in računska pravila, Napotki in namigi, Funkcije ene spremenljivke, Geometrija in trigonometrija, Vektorji, Zaporedja in vrste, Odvod, Integral, Kombinatorika in verjetnost, Matrični račun, Kompleksna števila in Navadne diferencialne enačbe.

Zbirka rešenih nalog je namenjena vsem tistim, ki v šoli pogrešajo, ali so pogrešali več povezovanja matematike z vsakdanjim življenjem. Primerna je za nadobudne učence in dijake kot tudi za nadaljnje utrjevanje znanja pri študentih. Knjiga hkrati tudi razkriva, da naravo lahko opišemo v matematičnem jeziku in jo tako bolje razumemo.

Avtor knjige je dr. Aleš Berkopec, po izobrazbi fizik. Za petindvajsetletno pedagoško delo na Fakulteti za elektrotehniko UL so se mu študentje oddolžili z Vidmarjevo nagrado. Njegovi raziskovalni prispevki znanosti so s področja statistike (algoritem za izračun hipergeometrične porazdelitve), mehanike (enačba za opis oblike vpetega trama) in atmosferske elektrike (hipoteza o nastanku nevihtne strele). V prostem času se ukvarja z astronomijo in glasbo.

Več informacij vam je na voljo na povezavi.

Vir: ZOTKS

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

57486

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino