Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 21 Jan. 2021

Nefiks karierni dan 2021: Rešitve EU nam olajšujejo vsakdan

Zavod Nefiks je 12. januarja že šesto leto zapored organiziral Karierni dan, ki pa je letos potekal malo drugače. Zaradi epidemije novega koronavirusa je namreč potekal s pomočjo digitalnih tehnologij po spletu. Prvega digitalnega kariernega dne se je udeležilo kar 40 srednjih šol iz celotne Slovenije.

V duhu skorajšnjega slovenskega predsedovanja Svetu Evropske unije v drugi polovici letošnjega leta je bila glavna tema kariernega dneva Evropska unija in kakšne možnosti ponuja mladim na področjih izobraževanja in kariere. Karierni dan je letos potekal pod geslom "Prihodnost je v povezovanju!", v skladu s prizadevanji Evropske unije po iskanju novih poti skupnega delovanja. Glavni gosti dogodka so bili trenutni in nekdanji zaposleni v evropskih institucijah, ki so dijakom ponudili vpogled v globine delovanja Evropske unije.

Na letošnjem kariernem dnevu so dijaki, poleg vpogleda v delovanje Evropske unije, v pogovorih z gosti dobili tudi več informacij o vplivu Evropske unije na življenja mladih, kako EU vpliva na študij in kakšne so napovedi za prihodnost, katere prednosti evropskega državljanstva lahko izkoristimo tudi sedaj, med pandemijo, ko ni srečanj, potovanja pa so omejena.

Zoom srečanja so trajala približno eno uro in pol, tekom srečanj pa so se dijaki z gosti in moderatorji največ pogovarjali o možnostih dijaških izmenjav, zaposlitvenih možnostih, študiju v tujini in izmenjavah ter štipendijah. Dijake pa so zelo zanimale tudi osebne izkušnje gostov.

Izjave gostov in moderatork projekta:

Gostja Marisa Ban (Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji) pravi, da "EU ponuja mladim ogromno priložnosti, ki pa so žal mnogokrat zaradi neznanja o le teh spregledane. Sama sem mnenja je vsako ponujeno priložnost potrebno izkoristiti. Mladi se premalo zanimamo za EU in kar nam ta ponuja. Mnogokrat se mi je zgodilo, da sem dijakom omenila katerega izmed projektov, ki ga financira EU in so zanj slišali prvič. Premalo je zavedanja, da nam je na voljo veliko več stvari kot bi si mogoče prvotno mislili in včasih se je za izjemno priložnost potrebno le pozanimati."

Moderatorka Vesna Strlič: "Na Nefiks kariernem dnevu je bilo sproščeno in zabavno pa tudi poučno. Z dijaki 2. letnika Gimnaziji in zdravstveni šoli na Šolskem centru Nova Gorica smo si najprej ogledali posnetek intervjuja s Tadejem Kobalom, vodjo projekta Priložnost.eu, nato pa ob karticah debatirali o tem, kakšne prednosti mladim prinaša članstvo v EU. Prišli smo do zaključka, da nam rešitve EU olajšujejo vsakdan, spoznali pa tudi nekaj še nepoznanih."

Moderatorka Zala Vučak: "Današnja delavnica je super uspela. Kot moderatorka sem dobila še eno izkušnjo več, z odličnim gostom in njegovo pripravljenostjo pa smo se vsi veliko naučili. Odzivi na delavnico so zelo pozitivni, že dolgo niso bili na predavanju, ki bi jim bilo tako zanimivo. Po taki super izkušnji imam veliko željo sodelovati tudi na pogovoru s predsednikom na osrednjem dogodku."

Nefiks karierni dan se je odvil v okviru Kariernega tedna, ki ga organizira Mreža KROJ in poteka med 11. in 15. januarjem 2021 pod geslom "Moja digitalna karierna pot". Dogodek financirajo Urad za mladino MOL, Urad RS za mladino in Ministrstvo za javno upravo.
Vir: Zavod Nefiks

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

47013

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino