Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 30 Apr. 2020

Nefiks Kolegice: "Je 1. maj tudi letos praznik dela?"

Objavljamo izjavo, ki so jo ob prvem maju, prazniku dela, pripravile Nefiks Kolegice. V izjavi navajajo pregled trga dela v luči trenutne epidemije s posebnim poudarkom na položaju žensk in mladih. Zbrale so tudi nekaj predlogov za iskalke zaposlitve in na odločevalce naslovile predloge za izboljšanje položaja omenjenih dveh družbenih skupin.

Lansko leto so bile razmere na trgu dela precej dobre – stopnja brezposelnosti je bila ena najnižjih, število delovno aktivnih državljanov pa precej visoko. Epidemija, ki je zajela svetovno populacijo je tako rekoč čez noč obrnila na glavo življenje posameznika – tako njegovo zasebno kot tudi karierno sfero. Kolegice so se zato vprašale: Kakšno je stanje na trgu ob letošnjem prazniku dela?

V tej situaciji je še posebej težko zaposlenim mamam, ki so bile zaradi narave njihovega dela primorane posvojiti metode dela od doma. Poleg opravljanja svojega dela na nov način, je na njih padla še večina odgovornosti za izobraževanje otrok, za katerega (vsaj večina) ni usposobljena. Tukaj pa ne gre pozabiti niti na delitev dela znotraj gospodinjstva, kjer večino dela dandanes še vedno opravijo ženske. Nenazadnje ne gre pozabiti, da kar 70% vseh zaposlenih v zdravstvu na svetu predstavljajo ženske, zato jim je življenje v teh kriznih časih potrebno olajšati, saj so v teh časih v prvi liniji v branjenju celotne populacije pred virusom.

Kriza je doletela tudi študente, ki imajo zaradi online predavanj, ki jih spremljajo od doma, več časa, ki ga lahko namenijo študiju na račun poti, ki jo sicer porabijo do fakultete. Po drugi strani vsebine s študijem na daljavo izgubijo na kakovosti, sploh v primeru naravoslovnih študijev, kjer študentje ne morejo sami opravljati npr. vaj v laboratoriju, ampak jih zgolj opazujejo. Nivo znanja, ki ga bodo prejeli na takšen način, bo precej slabši. Po drugi strani so študij in pisanje seminarskih, diplomskih in magistrskih nalog precej oteženi zaradi nedostopnosti knjižnic.

Predlogi za iskalke zaposlitve:

 • Naj te ne zajame množični negativizem – verjemi vase
 • Razmisli o »načrtu B« svoje karierne poti
 • Širše razmisli o tem, katere so tvoje kompetence (Pri tem ti lahko pomaga tudi e-Nefiks, sistem beleženja neformalno pridobljenega znanja. Vanj zapiši svoje pretekle izkušnje, ki si jih pridobila s študentskim delom, prostovoljstvom)
 • Izkoristi čas za učenje
 • Razmisli o tem, kaj je tvoj doprinos bodočemu delodajalcu
 • Razišči stanje na trgu in se obrni k podjetjem, ki delujejo tudi v krizi
 • Dnevno pošiljaj ponudbe

Predlogi za odločevalce:

 • Denarna pomoč za študente, ki naj bo financirana iz državnega sklada namenjenega subvencionirani prehrani
 • Vsaj delno nadomestilo študentom, ki ne morejo opravljati študentskega dela in jim to predstavlja edini vir dohodka
 • Delno subvencioniranje najemnin študentom, ki bivajo pri zasebnikih
 • Obseg snovi in nalog otrok v šolah naj se prilagodi trenutni situacij in se s tem vsaj delno razbremeni starše
 • Delodajalci naj upoštevajo situacijo zaposlenih mam in jim glede na situacijo prilagodijo delovni čas in zadolžitve

Celotno izjavo lahko preberete tukaj.

Projekt sofinancirata Urad za mladino MOL in Urad RS za mladino.
Vir in foto: Zavod Nefiks

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

38534

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino