Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 01 Feb. 2021

Novemu izzivu nasproti: Postanite vodnik reševalnega psa!

Odlična možnost za angažiranje mladih, ki imajo veliko ljubezen do svojih štirinožnih prijateljev, do gibanja v naravi in velik čut do sočloveka ter prostovoljstva.

 

Postanite licencirani vodnik reševalnega psa in se podajte na zanimivo naravovarstveno, človekoljubno pot ter s tem čez leta preko Enote reševalnih psov Slovenije postanite sestavni del slovenskih sil zaščite in reševanja.

Prvi dve predavanji na daljavo se pričneta že 4. februarja od 19. do 22. ure, kjer bo predavateljica vodnica reševalnih psov in veterinarka Maja Kenda.

Drugo predavanje pa bo 12. februarja od 19. do 22. ure, kjer bodo udeleženci spoznali Zodovino Komiisije reševalnih psov, predavala pa bo IRO-predavateljica, predsednica KRP pri Kinološki zvezi Slovenije in vodnica reševalnih psov z mednarodnimi izkušnjami.

V Pomurju je Mladinski center Prlekije pred dobrim letom postal partner tamkajšnega ŠKD-ERP Goričko ter že dosegel z vključenimi mladimi prve uspehe.

Prijavite se lahko preko spletne povezave.

Kinološka zveza Slovenije, Komisija za reševalne pse in Društvo vodnikov reševalnih psov Slovenije sta že pred leti podpisali poseben dogovor z Ministrstvom za obrambo, Upravo republike Slovenije za zaščito in reševanje glede vzpostavitve Enot reševalnih psov po vseh statističnih regijaj.

Enote reševalnih psov Slovenije so sestavni del nacionalnih sil zaščite in reševanja ter trenutno še niso vzpostavljene v pomurski in podravski regiji. Že leta 2011 se je sicer vzpostavila taka enota v okviru ŠKD Goričko v Sebeborcih, vendar je dejavnost pozneje zamrla.

Lansko leto se je kot partner omenjeni organizaciji intezivno pridružil Mladinski center Prlekije iz Spodnjega Kamenščaka ter sedaj skupaj pod vodstvom predanega licenciranega vodnika reševalnega psa in kinološkega inštruktorja Vladoja Škerlaka intezivno delujejo na trajni zaživitvi dejavnosti pomursko-podravske Enote reševalnih psov.

Lansko leto so se udeležili več mesecev trajajočega nacionalnega usposabljanja v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu, iz celotnega območja Pomurja in Podravja člani MCP-ja in ŠKD-ERP Goričko: Tamara Brumen, Mario Farkaš, Rudi Stegmüller in Milan Novak. Prvi trije so tudi pozneje uspešno opravili izpite ter tako postali vodniki reševalnih psov. Naslednja njihova naloga je sedaj, da v roku dveh let uspešno izšolajo svoje štirinožne prijatelje ter z njimi opravijo kar precej zahtevne izpite.

Tudi letos bo po vsej verjetnosti organizirano tovrstno izobraževanja, tokrat na daljavo, sami izpiti in praktično delo pa se bo izvedlo po sprostitvi kriznih razmer zaradi pandemije.

Obravnavali se bodo sledeči predmeti: Organiziranost in zgodovina reševanja s psi; Organiziranost SIP, programi preizkušanja usposobljenosti psov in vodnikov, iskalne akcije; Markiranje reševalnemu psu-osnove vadbe; Reševalni psi v sistemu ZA-RE, Organiziranost MERP, Potresi, Vrste nevarnosti in označevanje ruševin;Radijske zveze ZARE; Prva veterinarska pomoč; Prva pomoč ponesrečencu, teorija in praksa; Temeljno usposabljanje za ravnanje ob potresu; Taktični postopki iskanja v ruševinah; Nevarnost v gorah poleti in pozimi, oprema vodnika za na teren;Mantrailing,markiranje; Delo na poligonu poslušnost in ovire,predstavitev vaj in tehnik učenja; Predstavitev iskanja in nakazovanja vonja pogrešane  osebe v ruševinah oziroma naravi ali pod plazom; Orientacija in topografija, teorija in praksa.

Biti vodnik reševalnega psa je način življenja ! Vabljeni mladi, da se temu posebnemu izzivu ter načinu življenja pridružite.... 

Vir: Mladinski center Prlekije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

19346

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino