Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 18 Mar. 2022

Novomeščana na mladinskem tečaju usposabljanja v Iscarju v Španiji

V Iscarju v Španiji je med 1. in 7. marcem potekalo usposabljanje na temo produktivnih omrežij, ki so se ga udeležili mladinski delavci iz osmih držav: Španije, Italije, Portugalske, Severne Makedonije, Latvije, Romunije, Češkein Slovenije. Prek različnih metod neformalnega izobraževanja so se udeleženci Erasmus+ projekta ProductiveNetworks, med njimi sta bila tudi Anisa in Tilen, podučili o efektivni in racionalni uporabi družbenih omrežij.

Med usposabljanjem so udeleženci delili mnenja in izkušnje ter se preko praktičnih metod, kot so predstavitve, skupinsko delo, delavnice, igranje vlog ter druge igre in vaje naučili številnih pristopov, ki jih lahko s pomočjo družbenih omrežij in aplikacij uporabimo v koristne namene. Mladinski delavci so spoznali, na kakšen način lahko družbena omrežja – poleg zabave in sprostitve v prostem času uporabijo tudi za učenje ali spoznavanje okolice. Tako so podrobneje odkrivali, kako jim omrežja, kot so Facebook, Twitter, Instagram, TikTok, LinkedIn, spletni iskalnik Google ter številna druga digitalna orodja lahko pomagajo pri njihovem delu, učenju kot tudi zabavi.

Poleg zanimivih, poučnih vaj tudi druženja ni manjkalo, vsak večer so mladinski delavci spoznavali ostale države udeleženke v projektu, tako da so na zanimiv način predstavljali posebnosti in kulturo svoje države, pridobljeno znanje o teh državah pa nato preverili s pomočjo digitalnega orodja Kahoot. Vsak večer se je zaključil s poskušnjo tradicionalnih jedi in pijač iz posameznih držav.

Udeleženci so dobro spoznali Iscar, ki leži v provinci Valladolid in ima le nekaj več kot 6.000 prebivalcev. Mestece je znano po čudovitem srednjeveškem gradu iz leta 939, ki se nahaja na glavnem mestnem hribu, prav tako pa v njem najdete muzej, posvečen plesu. Pred povratkom v domače kraje so mladinski delavci obiskali tudi tematski park v Olmedu, nekaj časa pa jim je ostalo tudi za raziskovanje Madrida, ki sta ga naša udeleženca spoznala že pred začetkom projekta, ko sta med drugim obiskala znamenitosti kot so: Mercado de San Miguel, Plaza de Cibeles, Gran Via, Plaza Mayor in mnoge druge madridske atrakcije.

In kaj o izkušnji pravita udeleženca?

Tilen: »V okviru Erasmus+ programov sem že pred nekaj leti v okviru študijske izmenjave obiskal Poljsko, sicer pa je bila to moja prva izkušnja z Erasmus+ izobraževanjem za mladinske delavce. Ravno zato nisem bil prepričan, ali je usposabljanje primerno zame in kaj lahko pričakujem. Zdaj, po zaključku projekta, moram priznati, da mi ni žal, da sem se za usposabljanje odločil. Tudi na svoji poklicni poti se vse bolj usmerjam k delu, povezanemu s pomočjo mladim, zato verjamem, da bom lahko pridobljeno znanje lahko uporabil ravno tam. Všeč mi je bilo tudi spoznavati ljudi iz drugih evropskih držav ter njihovih kultur in navad. Še posebej mi je bilo všeč medsebojno povezovanje in delo v skupini, ker me je spodbujalo k uporabi manj formalnih pristopov do dela in učenja.«

Anisa: »V okviru Erasmus+ programov imam že nekaj izkušenj, zato sem vedela, kako tovrstna izobraževanja in usposabljanja potekajo, ampak kot sama vedno pravim – dodatne izkušnje in znanja nikoli ne škodijo in niso odveč. Spoznavanje novih kultur in tradicij me vedno veselilo. Po zaključenem usposabljanju moram priznati, da mi niti najmanj ni žal, da sem se usposabljanja za mladinske delavce udeležila. Pridobila sem veliko znanja na področju digitalnih orodij in tehnologij. Najpomembneje zame je to, da sem se naučila tudi to, kako vsa ta orodja uporabiti, da lahko skrajšam čas, ki ga potrebujem za delo, zato mi bodo pridobljena znanja prišla prav, saj bodo zelo koristna pri opravljanju mojega dela. Med usposabljanjem smo veliko raziskovali ravno s pomočjo družbenih omrežij in si z njimi tudi pomagali pri izvajanju projekta. Tako sem v Iscarju ob pomoči drugih udeležencev prvič ustvarila TikTok video, ki sem ga po povratku domov tudi objavila. Hehe, kdo ve, mogoče bom postala aktivna na tem omrežju. Res pa sem vesela, da sem imela priložnost sodelovati na tem projektu, izkušnjo v okviru Erasmus+ pa bi z veseljem znova ponovila.«

 Vir: Društvo za razvijanje prostovoljnega dela

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

80287

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino