Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 02 Sep. 2019

O čem se radi pogovarjajo mladi?

Konec meseca avgusta so se zaposleni na Društvu Center za pomoč mladim, skupaj s skupino mladih prostovoljcev, intenzivno posvetili pripravam na novo šolsko leto, na nove izzive in nabiranje novih izkušenj. V dveh dneh so pripravili kar devet krajših delavnic, ki jih bodo izvajali na treningih socialnih veščin v mesecu oktobru in novembru, hkrati pa se je ekipa močno povezala, strokovno podkrepila in skušala ugotoviti s kakšnimi izzivi se danes soočajo mladi.

Kaj so ugotovili na podlagi preteklih izkušenj pri delu z mladimi? Vedno več mladih ima težave s prepoznavanjem pomembnosti telesne govorice, kot je preprost pogled v oči, ravno prav močan stisk roke, kako pomemben je ton glasu pri vsakodnevnih odnosih in kako telesna govorica vpliva na prvi vtis in nadaljnje odnose. Prostovoljcem se zato zdi izredno pomembno, da se o tem pogovarjajo z mladimi in prav te teme bodo vključili v izkustvene delavnice.

Tako mladim prostovoljcem kot dijakom je izredno pomembno, da se naučijo bolje delovati v skupini. Pomembno jim je, da se naučijo upoštevati drug drugega, komunicirati in spoštovati mnenja, poglede, interese in se naučiti delovati po prinicipu “vsi za enega, eden za vse”. Prav to bodo mladi skupaj s CPM ekipo krepili v nadaljnjih mesecih.

Prostovoljci so ugotovili, da vedno več  mladih težko sprejema odgovornost za svoja dejanja, naj bo to v odnosih ali v vsakodnevnih situacijah, kar pa je ključno za sprejemanje tako sebe kot tudi drugih. Tako bo CPM ekipa skušala na Treningih socialnih veščin mlade spodbujati, da začnejo več razmišljati o sebi, o svojih dejanjih in da se začnejo učiti sprejemanja odgovornosti.

Zadnja izredno pomembna ugotovitev pa je, da mladim veliko pomeni, da imajo priložnost za sproščeno, odprti in odkrit pogovor o ljubezni in spolnosti. Največkrat so izpostavili, da potrebujejo sogovornike, ki vodijo pogovor in se o tovrstnih temah lahko sproščeno pogovarjajo. Mladi še vedno izpostavljajo, da nimajo odraslih sogovornikov, s katerim bi se lahko sproščeno pogovarjali, saj je prav pogovor o ljubezni in spolnosti v veliko družinah še vedno tabu.

Tovrstne priprave, ki jih Društvo CPM izvaja že vsa leta svojega delovanja, so se izkazala za izredno učinkovita, saj imajo mladi prostovoljci priložnost izražati svoja mnenja, deliti svoje ideje, poglede in soustvariti programe, ki jih bodo kasneje izvajali. Na ta način prostovoljci krepijo sebe, se strokovno izpopolnjujejo in osebnostno rastejo.

Vir in foto: Društvo Center za pomoč mladim

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

82219

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino