Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (1)
Datum objave: 10 May 2021

Ob devetem maju, dnevu Evrope 2021

"Evropska unija je zame več kot zgolj neka mehka gospodarska zaveza držav članic, temveč je to neka širša skupnost, v kateri se državljani udejstvujemo v širši skupni regiji. Imamo prost pretok delovnih mest, tu so številne gospodarske in druge prednosti. Glavna prednost pa je to, da se čutimo kot člani širše evropske skupnosti, zato se moramo še posebej devetega maja spomniti, da smo vsi Evropejci ena skupnost." - Alen, prostovoljec pri projektu Priložnost.EU

Vsako leto devetega maja praznujemo dan Evrope, ki opozarja na pomembnost miru in enotnosti v Evropi. Obeležujemo dogodek iz leta 1950, ko je tedanji francoski minister za zunanje zadeve Robert Schuman v Parizu predlagal povsem novo obliko političnega sodelovanja v Evropi, katere namen je bil zagotoviti trajni mir. Schuman se je s svojo deklaracijo zavzel za oblikovanje evropske institucije, ki bi skrbela za skupno upravljanje industrije premoga in jekla. Schumanov predlog, ki se je udejanjil leto pozneje, velja za začetek povezovanja evropskih držav v Evropsko unijo.

Leto 2021 je z evropskega vidika za Slovenijo še posebej pomembno, saj bo po letu 2008 ponovno postala predsedujoča članica Svetu Evropske unije. V evropskem duhu je 12. januarja potekal tudi Nefiks karierni dan, katerega geslo je bilo »Prihodnost je v povezovanju!«, s čimer so želeli opozoriti na priložnosti, ki jih Evropska unija nudi mladim. Dijaki prek štiridesetih vključenih srednjih šol so prek sodelovanja v delavnicah ter srečanja z mladimi, katerih kariera je na tak ali drugačen način povezana z Evropsko unijo, spoznali, da ima Evropska unija tudi v času epidemije novega koronavirusa in zaprtih meja bistven vpliv na naša življenja ter na karierne in izobraževalne priložnosti mladih. Na zaključnem dogodku 19. aprila, ki je potekal v sodelovanju z Uradom predsednika RS, so spoznali tiste mlade, katerih usodo je zaznamovala Evropska unija. Veseli so, da je bil predsednik Borut Pahor že šesto leto častni pokrovitelj Nefiks kariernega dne.

Projekt Priložnost.EU mladim predstavlja številne karierne, izobraževalne, zaposlitvene, projektne in druge priložnosti. V času slovenskega predsedovanja Evropski uniji, torej od prvega julija dalje, bodo organizirali številne dogodke, katerih ideja je spodbuditi mlade, da se zavejo pomena aktivnega evropskega državljanstva. Opozarjajo na projekte Erasmus+, na projekte Evropske solidarnostne enote ter na ostale evropske projekte. Izkoristite te dragocene priložnosti ter si tako razširite svoj nabor znanj in kompetenc.

Leto 2021 bo za Slovenijo posebno leto, saj bo imela priložnost celotni Evropski uniji pokazati svoje sposobnosti obvladovanja epidemije, deveti maj pa naj služi kot opomnik, kako se je zgodba o evropski zvezi pravzaprav začela in zakaj smo danes tu, kjer smo. Prav v času predsedovanja se nabor priložnosti za mlade, ki jih nudi EU, dodatno razširja. Redno spremljajte spletno stran priloznost.eu ter ne zamudite prav nobene.

Vir: Zavod Nefiks 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

92866

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino