Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 Apr. 2019

Obišči festival angažiranega pisanja

Na Vodnikovi domačiji v Ljubljani so skupaj z Alenko Veler, urednico mladinske literature pri Mladinski knjigi, pred tremi leti odprli vrata novemu festivalu angažiranega pisanja, ki vsako pomlad mladini v mestu prinese intenzivno druženje s knjigami in ob knjigah. Ob tem sodeluje tudi skupina Novi dijak, ki jo ustvarja skupina mladih in zagnanih ljudi, ki verjamejo, da lahko s knjigo spreminjamo sebe in svet.

Festival bo potekal 5., 6. in 7. aprila v Vodnikovi domačiji in v Kinu Šiška v Ljubljani, vseboval pa bo pogovore, predavanja, delavnice, menjalnico poezije, zajtrk z avtorji, obisk pisateljice iz tujine (pričakujejo aktivistko, nekdanjo  svetovalko na konfliktnih območjih, esejistko in pisateljico Janne Teller), igranje družabne igre po knjigah ter avtorske postavitve knjig na oder, odpiral bo prostor za nova spoznanja, druženja, razpravljanja in tudi pomembne trke različnih pogledov.

Festival je angažiran, ker izpostavlja tiste knjige, avtorje in avtorice, ki opozarjajo na spregledano ali samoumevno, rušijo predsodke in rišejo poudarke, za katere verjamejo, da lahko vodijo k sestavljanju boljšega sveta.

Ob nastanku je bil festival poimenovan »mladinski festival«, saj so bili ustvarjalci prepričani, da je v letih iskanja samega sebe pomembna tudi dobra knjiga, ki lahko usmeri življenje na nepredvidljive poti in odpre nove, nezamisljive možnosti. Skozi zadnji dve leti izvajanja festivala, pa so danes organizatorji mnenja, da mladinska literatura ne obstaja, saj: »mladi berejo vse; literaturo, ki je namenjena mladim, pa berejo vsi – zato je lahko vsa literatura mladinska, vsa mladinska literatura pa literatura za odrasle. Označevalec »mladinski« v takem odnosu hitro postane zgolj bleščeči novi trend, ki ga uporabljamo za to, da pritegnemo pozornost in financiranje (žal tega res nimamo veliko). V resnici pa starost ni osebna okoliščina, ki bi nujno določala naše knjižne preference, videnje sveta in želje.«

Ekipa festivala te, poleg vabila k udeležbi, vabi k soustvarjanju in pomoči pri organizaciji, vzpostavitvi festivalske kavarne ter širjenju glasu o festivalu. Če se želiš pridružiti festivalski ekipi, se čimprej javi Niki na nika.kovac.8m@gmail.com ali pokliči na 040 150 893.

Vir: uredništvo mlad.si
Foto: Pexels

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

83622

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino