Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 26 Mar. 2020

Odgovori digitalnega mladinskega dela na trenutne izzive mladinskih centrov

Včeraj, 25. marca 2020, je na Facebooku na pobudo finskega centra za digitalno mladinsko delo – Verke, potekalo predavanje o mladinskem delu v digitalnih okoljih, ki se ga je udeležila tudi ekipa Mreže MaMa.

Predavanje je odgovor na trenutno epidemijo novega koronavirusa, ki tudi mladinsko delo postavlja pred velik izziv. Kako doseči mlade v digitalnih okoljih? Kakšne aktivnosti organizirati v času, ko so vrata mladinskih centrov zaprta? Na ta, in še mnoga druga vprašanja sta v live predavanju skušala odgovoriti Michele Di Paolo (Spazio Giovani – onlus) in Juha Kiviniemi (Verke).

Zadnji tedni so zaradi širitve novega koronavirusa v naša življenja prinesli velike spremembe, zato se moramo tudi v mladinskem sektorju prilagoditi danim razmeram in iz njih potegniti najboljše. Mladinski centri in mladinski delavci imajo pri tem nadvse pomembno vlogo, saj jih mladi, ki ponekod ostajajo zaprti med štiri stene, še kako potrebujejo.

Mladinski centri in mladinski delavci imajo sedaj na voljo neskončno možnosti za skupno preživljanje časa z mladimi z uporabo različnih platform. Vse od igranja igric, skupnega ogleda filmov in tematskih delavnic.  Vse te aktivnosti lahko mladi z vnaprejšnjimi navodili izvedejo vsak pri sebi doma, mladinsko delo pa predavatelja vidita v tem, da to aktivnost nadgradimo – na primer tako, da organiziramo skupno srečanje, na katerem se z mladimi pogovorimo o vsebini filma, delavnice. Lahko pa pogovor na skupni platformi teče že med samo aktivnostjo. Na ta način premostimo fizično razdaljo in se povežemo z mladimi. Predvsem pa sta poudarjala, da je ne glede na instrument, platformo ali aplikacijo, bolj pomembno naše znanje o mladinskem delu. Mladi namreč še vedno potrebujejo osebo, na katero se lahko zanesejo, nekoga, ki mu lahko zaupajo, jih posluša, vpraša kako so. To se tudi v teh časih ni spremenilo. Zelo pomembno je, da ne glede na to, da so mladinski centri zaprti, mladim damo priložnost, da nas preko nekega kanala lahko kontaktirajo.

Pri načrtovanju mladinskega dela v digitalnih okoljih moramo biti pozorni na nekaj ključnih dejavnikov, ki se od siceršnjega mladinskega dela, ko z mladimi delamo osebno, v svojem bistvu na razlikujejo. Glede na namen aktivnosti presodimo, katero aplikacijo ali platformo bi bilo najbolj primerno uporabiti. Pri tem moramo biti pozorni tudi na starost ciljne skupine in presoditi katera platforma je primerna za določeno starost mladostnikov – internet namreč pogosto ne postavlja starostnih omejitev. "Če imate starostno omejitev v svojem mladinskem centru, jo naredite tudi tukaj. Odvisno od populacije, ki zahaja v vaš mladinski center. Predlagam, da uporabite isti fokus, kot ga uporabljate sicer. Pri nas na Finskem, mladinsko delo zaradi situacije s COVID-19 uspešno poteka preko računalnika in različnih platform, ampak strogo ločimo katera je namenjena kateri starostni skupini." je poudaril Juha.

Digitalno mladinsko delo se v svojem namenu prav nič ne razlikuje od mladinskega dela, ki ga opravljamo v fizičnih mladinskih centrih. Zato predlagata, da vsebina aktivnosti ostane ista kot prej, le da jo v obliki mladinskih delavnic preselimo na splet. Ob tem se zavedata, da so za veliko mladinskih delavcev te reči precej strašljive in čisto nove, vendar optimistično pritrdita, da je vsak nov začetek nekoliko težak. Ker se je veliko vprašanj nanašalo na predlog o najbolj uporabni platformi sta odgovorila: "Ne moreva vam predlagati ene, saj jih je ogromno odličnih. Predlagava le lahko, da vi sami poiščete katera vam najbolj odgovarja. Raziskujete in najdite svojo, ki bo zadovoljila vaša pričakovanja in predvsem namen mladinskega dela."

Odgovorila sta tudi na vprašanja, povezana z neprimernim obnašanjem na spletu (sovražni govor, rasizem) ter kako se spopadati s tem. Odgovarjata, da se omenjene situacije dogajajo, kako se odzvati na njih, pa sproti nadgrajujemo in se hkrati skozi njih tudi sami učimo, kako različna orodja različno uporabljati pri tovrstnih situacijah.

Za konec sta izpostavila tudi vidik mladinskih delavcev in poudarila pomen ločevanja zasebnega in poklicnega življenja, ko delamo "digitalno". "Vsi čutimo pritisk in težo zaradi vsakodnevnega bombardiranja novic in informacij glede virusa, saj naša družba pravzaprav ne govori več o ničemer drugem. Zato je izredno pomembno, da mladinski delavci ponudimo mladim možnost drugačnih aktivnosti in jim s tem ponudimo, da lahko razmišljajo še o kakšni drugi temi." je v sklepni misli predavanja povzel Juha.

Odziv mladinskih delavcev iz celotne Evrope je bil neverjeten, zaradi česar organizatorji že razmišljajo o novem predavanju, ki bi mladinske delavce obogatil z novimi znanji s področja digitalnega mladinskega dela.

Posnetek predavanja najdete TUKAJ, odgovore na vprašanja, ki so jih zastavili udeleženci dogodka pa TUKAJ.

Vir: Mladinska mreža MaMa 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

31387

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino