Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 12 Mar. 2020

Odličen obisk Timovega tekmovanja

Uredništvo revije za tehniško ustvarjalnost mladih TIM, ki deluje v sklopu Zveze za tehnično kulturo Slovenije (ZOTKS), je zelo uspešno organiziralo letošnje 11. Timovo tekmovanje s papirnatimi letalci in modeli drsalcev. Tekmovanja, ki je tradicionalno potekalo v Biotehniškem izobraževalnem centru v stavbi Konservatorija za glasbo in balet Ljubljana, se je udeležilo skupno 49 tekmovalcev, od tega 40 osnovnošolcev in predšolskih otrok ter 9 mladostnikov in odraslih.

Na tekmovanju s preprostimi papirnatimi letalci, zgibanimi iz enega lista pisarniškega papirja formata A4, je sodelovalo 40 osnovnošolcev in predšolskih otrok, na tekmovanju z modeli drsalcev – jadralnimi modeli za met iz roke – pa 22 udeležencev. Slednji so nastopili v dveh starostnih kategorijah: osnovnošolcev je tekmovalo 16, mladostnikov in odraslih pa šest.  

Na tekmovanju s papirnatimi letalci so se udeleženci pomerili v treh kategorijah, in sicer v trajanju leta, kjer se je meril čas leta papirnatega letalca od vzleta do stika s tlemi, dolžini leta, kjer se je upoštevala preletena razdalja od štartne črte do nosa papirnatega letalca po pristanku na tla, ter v natančnosti pristajanja v cilj, kjer se je bilo treba čim bolj približati stožcu, ki je označeval cilj. V skupnem seštevku točkovanja vseh treh kategorij je zmagal Tom Teršek. V prvi kategoriji, trajanju leta, je njegovo papirnato letalce v seštevku treh poskusov letelo 30,34 sekunde. V kategoriji natančnosti pristajanja v cilj, je bilo njegovo letalce v seštevku treh metov od cilja oddaljeno le 1,65 metra. V kategoriji dolžina leta oziroma preleta pa je zmagal Jaka Trebižan, s skupno dolžino letov 101,9 metra. V posebni starostni skupini najmlajših (prva triada) je prvo mesto osvojil Matevž Jevnikar, medtem ko je bil najmlajši udeleženec tekmovanja Patrik Lamut stara nekaj več kot dve leti. 

Nato je sledilo še tekmovanje z modeli drsalcev, kjer so se tekmovalci v trajanju leta pomerili v dveh kategorijah – osnovnošolci ter mladostniki in odrasli. Konstrukcija modelov, ki so bili lahko izdelani iz lesa ali penastih materialov, je bila poljubna, omejitev je bila le razpon kril. Ta ni smel presegati 300 milimetrov, vzletna masa modela pa ni smela biti večja od 100 gramov. V kategoriji osnovnošolcev je zmagal Maj Bijol, čigar drsalec je v seštevku časov petih poletov najdlje ostal v zraku, in sicer 87,35 sekunde. V kategoriji mladostnikov in odraslih pa je zmagal Igor Šubic z rezultatom 75,45 sekunde.

ZOTKS že vrsto let organizira številne dejavnosti, s katerimi si prizadeva dvigniti priljubljenost znanosti med mladimi, prispevati k razvoju in uveljavljanju tehnike ter k izobraževanju in spodbujanju mladih k inovativnosti, ustvarjalnosti in raziskovanju. Več informacij o organizaciji se nahaja na www.zotks.si

Vir in foto: ZOTKS

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

33034

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino