Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 04 Aug. 2021

Odličen uspeh mladih kemikov

Z zaključno slovesnostjo se je končala letošnja 53. mednarodna kemijska olimpijada (IChO Japan 2021), ki je med 25. julijem in 2. avgustom 2021 na daljavo potekala v Osaki na Japonskem, v kampusu Univerze Kindai. Na olimpijadi je s svojimi ekipami mladih kemikov sodelovalo 79 držav in šest držav opazovalk, skupaj pa 312 tekmovalcev. Slovenska ekipa dijakov je osvojila tri odličja in častno omembo.

Naše barve so pod okriljem Zveze z tehnično kulturo Slovenije zastopali štirje dijaki – Patrik Žnidaršič (Gimnazija Vič), Simon Bukovšek (Gimnazija Kranj), Jernej Birk (Gimnazija Novo mesto) in Vid Kavčič (Gimnazija Bežigrad). Patrik in Simon sta si s svojim znanjem priborila srebrni odličji, Jernej bronasto odličje, Vid pa častno omembo. Tekmovanje je na daljavo potekalo na Fakulteti za kemijo in kemijsko tehnologijo Univerze v Ljubljani (FKKT). Pod strogim nadzorom z Japonske in nadzornikov v predavalnici, so člani ekipe zelo obsežne teoretične naloge, ki so pokrivale vsa področja kemije, reševali pet ur.

V sodelovanju z mentorji FKKT so pred tekmovanjem uspešno izpeljali priprave in tudi končni izbirni preizkus v znanju kemije za srednješolce za uvrstitev v ekipo štirih, ki je Slovenijo zastopala na olimpijadi. Dijake sta na tekmovanju vodila dr. Berta Košmrlj in dr. Andrej Godec s FKKT. Tudi priprave je vodila ekipa s FKKT dr. Berta Košmrlj, dr. Marta Počkaj, dr. Darko Dolenc, dr. Gregor Marolt in dr. Andrej Godec, pomagala pa sta še Vid Kermelj in Martin Rihtaršič.

 Vir: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

67124

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino