Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 23 Dec. 2021

Odlični naravoslovci do šestih odličij

V Dubaju v Združenih arabskih emiratih se je z zaključno slovesnostjo končala 18. Mednarodna mladinska naravoslovna olimpijada – The International Junior Science Olympiad (IJSO 2021). Mladi naravoslovci z Zveze za tehnično kulturo Slovenije so na olimpijadi sodelovali šele drugič in v konkurenci več kot 300 mladih iz 59 držav s celega sveta dosegli izjemen uspeh, saj jim je uspelo osvojiti tri srebrna in tri bronasta odličja.

Naše barve so zastopali Martin Alojz Flisar (OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja), Aljaž Erman (OŠ Križe) in Tomaž Holc (OŠ Breg, Ptuj), ki so osvojili srebrna odličja ter Enej Jauk (OŠ Miška Kranjca Ljubljana), Aleksander Kosanović (OŠ Rodica) in Žan Arsov (OŠ Brezovica pri Ljubljani), ki so osvojili bronasta odličja. Martin Alojz je v tem šolskem letu še devetošolec, medtem ko so ostali zdaj že dijaki 1. letnikov gimnazij.

Olimpijada je potekala v hibridni obliki, slovenska ekipa šestih članov pa je na daljavo tekmovala v Plemljevi vili na Bledu, kjer so med olimpijado tudi bivali. Tekmovali so ekipno in v posamični konkurenci, mladi pa so se merili v iskanju rešitev interdisciplinarnih nalog s področja znanstvenih ved naravoslovja – biologije, kemije in fizike. Vse znanstvene vede so bile na tekmovanju zastopane približno enakomerno. Olimpijci so v torek in četrtek kot posamezniki po tri ure reševali teoretične naloge. V soboto pa so se razdelili v dve trojki in opravili še ekipni praktični eksperimentalni del, ki so ga tudi reševali tri ure.

Sodelovanje mladih na IJSO je skupni projekt ZOTKS in DMFA Slovenije, ekipo pa so vodili Barbara Rovšek, Margareta Obrovnik Hlačar in Domen Vaupotič.

Vir: Zveza za tehnično kulturo Slovenije

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

49851

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino