Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 29 Aug. 2022

Odprti borjači - krožno gospodarstvo v praksi

Eden izmed ciljev evropskega leta mladih je spodbujanje mladih k aktivnem udejstvovanju v družbi ter jim ponuditi priložnost, da izrazijo svoj glas. Tako so sežanski mladi, v sklopu evropskega leta mladih, s podporo Predstavništva Evropske komisije v Sloveniji, Mreže MaMa in Mladinskega centra Podlaga Sežana uresničili pobudo Odprti borjači, s katero so v lokalnem okolju v praksi preizkusili krožno gospodarstvo.

V soboto, 27. avgusta, se je v Sežani po vzoru garažnih razprodaj odprlo šest kraških borjačev (dvorišč), na katerih so lokalni prebivalci ponudili še dobro ohranjanje predmete, ki jim ne služijo več. Sežančani so se nato z zemljevidom borjačev sprehodili po Sežani, kjer so na točkah našli vse od knjig, oblačil, igrač do raznih uporabnih predmetov. Prebivalci Sežane so pobudo dobro sprejeli in izrazili željo, da postane tradicionalna ter se izvede večkrat letno. Na tak način so mladi s pobudo h krožnemu gospodarstvu in razmisleku o zeleni prihodnosti Evrope spodbudili tudi starejše someščane.

»V Sežani smo organizirali Odprte borjače, ki so neke vrste vse sežanski bolšjak, le, da se ta odvija na posameznih dvoriščih in deluje kot neke vrste bolha.com na prostem. Dogodek smo organizirali z namenom, da spodbudimo prebivalce, da se znebijo stvari, ki jih ne potrebujejo, in hkrati pokažemo, kako trajnost in krožno gospodarstvo izgledata v praksi,« je povedala Maša Pušnik, ena izmed pobudnic Odprtih borjačev.

V popoldanskem času je v sežanskem Parku pri Starem gradu potekala tudi tržnica lokalnih društev in organizacij za mlade, kjer se je predstavila informacijska točka EU Direct Koper, kjer so mladi prek interaktivnih dejavnosti spoznavali Evropsko Unijo ter priložnosti, ki jim jih ta prinaša. Predstavil se je tudi Mladinski center Podlaga Sežana z zbiranjem predlogov o tem, kaj si želijo mladi v lokalni skupnosti. Aktivni mladi v Sežani si želijo, da bi njihova občina postala občina brez plastičnih izdelkov za enkratno uporabo, več prostorov za vrtičkanje v mestu, mestni sadovnjak, trg brez avtomobilov in parkirišč, kjer bi se lahko zbirali mladi, nove prostore za mladinski center, urejene sprehajalne poti po mestu in naravi, za vozičkanje mladih mamic, boljši javni prevoz, ki Sežano povezuje z mesti na na drugi strani meje in z obalo ter več stanovanj za mlade.

Sledijo še 3 regijski dogodki, naslednji se bo odvil v četrtek, 15. septembra na Jesenicah. Sledita še dogodka v Črnomlju in Krškem.

 Vir: Mreža MaMa

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

62451

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino