Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 08 Oct. 2021

Odprtje novega centra za oblikovanje politik z državljani, za državljane

Evropska komisija je v sredo, 6.10., v okviru Skupnega raziskovalnega središča vzpostavila kompetenčni center za participativno in deliberativno demokracijo. Kompetenčni center je namenjen vzpodbujanju partnerstev in zagotavljanju smernic, orodij ter virov za krepitev vključevanja državljanov v politike.

Povečanje državljanskih zborov, žirij in okroglih miz v Evropi je v zadnjih letih pokazalo, da je tovrstno politično vključevanje ključno za vzpostavljanje zaupanja v institucije ter krepitev demokracije na splošno.  
 
Kompetenčni center je bil vzpostavljen za pomoč institucijam in organizacijam EU po vsej Evropi pri krepitvi njihovih zmogljivosti, za podporo projektom in politikam na področju participativne in deliberativne demokracije. Cilj je, da oblikovalci politik pri snovanju politik preučijo, kako v proces vključiti državljane.
 
Podpredsednica za demokracijo in demografijo Dubravka Šuica je dejala: »Novi kompetenčni center za participativno in deliberativno demokracijo izraža odločenost Evropske komisije, da sodeluje z državljani pri vprašanjih, ki so jim pomembna. Konferenca o prihodnosti Evrope Evropejcem ponuja osrednjo vlogo pri oblikovanju prihodnosti EU, vzpodbuja k obravnavam skupnih izzivov in pomaga pri določanju naših prioritet. Potekajoči evropski državljanski forumi so res edinstven način izvajanja deliberativne demokracije. Našim državljanom omogočajo vpliv, ki ni omejen le na volitve, in tako pomagajo pri krepitvi naše demokracije ter jo pripravljajo za prihodnost.«
 
Kompetenčni center je skladen s pobudo Evropske komisije nova spodbuda za evropsko demokracijo. Evropska komisija si prizadeva Evropejcem nameniti močnejšo vlogo pri sprejemanju odločitev, s pobudama, kot sta Konferenca o prihodnosti Evrope in akcijski načrt za evropsko demokracijo.
Vir: MINISTRSTVO ZA IZOBRAŽEVANJE, ZNANOST IN ŠPORT

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

69569

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino