Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 13 Jan. 2021

Pahor včeraj sprejel predstojnico Službe za otroško psihiatrijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani

Predsednik Republike Slovenije Borut Pahor je včeraj na pogovor sprejel dr. Marijo Anderluh, predstojnico Službe za otroško psihiatrijo na Pediatrični kliniki v Ljubljani. Pogovarjala sta se o odzivu otrok in mladostnikov na izredne razmere zaradi epidemije covida-19, ko se soočajo tudi s tesnobami, depresijo in celo poskusi samomora.

Hospitaliziranih po poskusu samomora je bilo med srednješolci v tem obdobju celo za 30% več kot v običajnem, primerljivem obdobju. Dr. Marija Anderluh meni, da bi morala družba bolj ceniti prispevek mladih k premagovanju zdravstvene krize. Predsednik Pahor je z njo soglašal, da je prispevek otrok in mladih v tem času velikanski, saj se morajo skoraj v celoti odreči svojemu običajnemu načinu življenja, kar poraja številne stiske in tesnobo.

Predsednik je dejal, da se vsem otrokom in mladim zahvaljuje, ker z razumevanjem sprejemajo spremembe in se jim prilagajajo, in da skupaj z njimi upa, da se bodo lahko kmalu vrnili v šole in k svojim običajnim prostočasnim dejavnostim ter druženju. Skupaj z dr. Anderluh sta ocenila, da se morajo pristojne šolske, zdravstvene in socialno-varstvene oblasti dobro pripraviti na odpiranje šol, saj se bo šele takrat lahko dovolj dobro ocenilo in ukrepalo glede problemov duševnega zdravja mladih.

Dr. Marija Anderluh je dodala, da je pred dobrima dvema letoma sprejeti Nacionalni program duševnega zdravja primerna podlaga za ukrepanje tudi v teh razmerah, predsednika Pahorja pa je pozvala, naj se pri pristojnih odločevalcih zavzame, da se ustezno pripravijo na psiho-socialno pomoč mladim, ki bo po odprtju šol neizgibno potrebna.

Vir: Urad predsednika Republike Slovenije

 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

27883

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino