Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 12 May 2020

Pandemija v EU – kaj smo se naučili in kako naprej

8. maja, se je ekipa Mreže MaMa udeležila spletne razprave Pandemija v EU – kaj smo se naučili in kako naprej, ki jo je ob dnevu Evrope, 9. maju, organizirala Pisarna Evropskega parlamenta v Sloveniji. Mladi so pomemben del evropske prihodnosti, zato je pomembno, da se razprav na to temo udeležujejo in slišijo drugo stran.

V pogovoru so sodelovali evropska poslanca Romana Tomc in Klemen Grošelj, uradni govorec vlade Jelko Kacin, imunolog dr. Alojz Ihan in poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko regijo, Sandi Curk.

Udeležence je uvodoma nagovorila Manja Toplak, vodja Pisarne Evropskega parlamenta v Sloveniji: "V javnosti pogosto slišimo, da EU premalo naredi za blaženje posledic pandemije. Zato smo se odločili, da v sodelovanju z Vlado RS pripravimo  sklop 12 seminarjev, preko katerih si bomo prizadevali ta mit razbliniti. Danes, ob prihajajočem dnevu Evrope, pripravljamo prvega v seriji teh seminarjev."

V nadaljevanju so sogovorniki odgovarjali na vprašanja, povezana z odzivi EU na pandemijo, kje je unija ravnala dobro in na katerih področjih bi se lahko odrezala bolje. Dr. Ihan je poudaril, da gre za nov pojav, za virus, ki ga poznamo dobrih 5 mesecev, nanj pa ni bil pripravljen nihče. Zato je po njegovem mnenju ocenjevati, kdo je bil pripravljen na situacijo, demagoško. "Šele danes vemo, kaj so osnovna pravila, s katerimi lahko virus zadržimo, vemo pa tudi kaj se zgodi, če virusa ne zadržimo. Prav tako poznamo ključna vprašanja, na katera moramo odgovoriti v prihodnjih mesecih, da se bomo z virusom, ob morebitnem ponovnem izbruhu, lažje soočili jeseni."

Evropska poslanka Romana Tomc je povedala, da "EU v tem času sprošča vse regulirane predpise in določa prilagojeno dodeljevanje državnih pomoči. Sprošča vse, da bi države lažje premagale krizo, kateri smo priča. Dejstvo pa je, da je vsaka država tista, ki je najbolj odgovorna, da najde orodja za spopad s krizo." Po mnenju evropskega poslanca Klemna Grošlja se vse institucije EU na krizo odzivajo relativno dobro, da pa nas kriza opozarja, da je več kot očitna potreba po ponovni vzpostavitvi ravnovesja med unijo in državami članicami.

Dejstvo je, da je Slovenija ena izmed najuspešnejših evropskih držav pri soočanju z virusom, kar je v razpravi poudaril tudi poveljnik Civilne zaščite za Notranjsko regijo, Sandi Curk. Dr. Ihan je ob komentarju glede nacionalne raziskave o prekuženosti v Sloveniji izpostavil, da bo tudi v prihodnje ključni ukrep za soočanje z virusom dosledno individualno izvajanje vseh ukrepov: "Vsak osebno mora izvajati ukrepe – razkuževati roke, površine, nositi zaščitno masko in držati socialno distanco. Če bomo te ukrepe izvajali ves čas, drugi val virusa morda niti ni več mogoč." Tudi po mnenju uradnega govorca vlade, Jelka Kacina "je ključni ukrep ozaveščanje prebivalstva o preventivi, saj virus širimo ljudje."

Ob koncu razprave je Kacin čestital vsem državljankam in državljanom za dan Evrope, vezan na zgodovinsko pomemben Schumanov predlog, ki je danes temelj EU. "Verjamem, da bomo v tem času tudi mi prispevali k večji operativnosti EU institucij ter dosegali večjo prepoznavnost teh institucij med državljani." Tudi med mladimi.

Posnetek razprave si lahko ogledate na Facebook profilu Pisarne Evropskega parlamenta. Tematika o upravljanju s krizo v času epidemije je, kot že omenjeno, prva v nizu dvanajstih razprav. Čez teden dni, 15. maja, se bodo posvetili položaju in vlogi zdravstva v EU po pandemiji. Vabljeni k spremljanju pisarne na družbenih medijih in k udeležbi na prihajajočih spletnih seminarjih.

Vir in foto: Mladinska mreža MaMa

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

66687

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino