Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Lokalno
Všečno: (0)
Datum objave: 02 Mar. 2022

Pestro dogajanje v Mladinskem centru Prlekije

Regijski posvet za pripravo Resolucije o nacionalnem programu za mladino

Svet Evrope ter Evropski parlament sta 6. decembra 2021 dosegla dogovor ter leto 2022 proglasila za evropsko leto mladih. Tako se bodo zvrstili številni dogodki lokalnega, regijskega, nacionalnega in evropskega obsega in pomena, seveda pod nenapisanim pravilom »Nič o mladih, brez mladih!« V sodelovanju z Mrežo MaMa bo tako Mladinski center Prlekije v okviru svojega kompleksa na Spodnjem Kamenščaku organiziral in gostil regijski posvet za pripravo Resolucije o nacionalnem programu za mladino, in sicer 6. maja s pričetkom ob 10. uri. Pomembno je, da se v pripravo Resolucije v prvi fazi vključi mlade ter se jim tudi zagotovi glas. Resolucija se sprejema za nadaljnjih 9 let ter vsebuje nabor temeljnih medsektorskih politik mladih in možnih rešitev v okviru sedmih področij:

  • izobraževanje (formalno in neformalno-mladinski sektor),
  • zaposlovanje in podjetništvo;
  • bivanjske razmere mladih;
  • zdravje in dobro počutje v širšem smislu, tudi rekreacija in šport,
  • okolje in trajnost,
  • mladi in družba ter pomen mladinskega sektorja,
  • kultura, ustvarjalnost, dediščina in mediji.

V okviru samega regijskega posveta bo izvedena predstavitev Erasmus+ in ESE ter otvoritveni govor direktorice Urada Republike Slovenije za mladino. Sledili bodo štirje krogi delavnic po metodologiji svetovne kavarne, nato dialog z lokalnimi in nacionalnimi odločevalci ter refleksija in evalvacija. Po uradnem delu bo sledila pogostitev z razvedrilnim programom.

Že sedaj vabimo mladinske organizacije, NVO, ki vključujejo mlade, javne zavode ,ki delujejo za mlade, odločevalce, mladinske delavce in mlade iz pomurske regije, da se dogodka aktivno udeležijo in svojo prisotnost prijavijo na e-mail:  mcp@siol.net 

Mednarodni evropski mladinski dogodki

Mladinski center Prlekije je v letu 2021, kot predpriprava za omenjeno evropsko leto mladih, organiziral dva odmevna mednarodna evropska mladinska dogodka. Tako sta bili pri njih kar šest mesecev pripadnici ESE – Evropske solidarnostne enote iz Portugalske, ki sta skupaj s prostovoljci in mladinskimi delavci MCP-ja uresničevali projekt Mladi in samooskrba.

V okviru projekta Mednarodno sožitje pa je delegacija mladih v petih dneh obiskala izstopajoče nevladne organizacije in posameznike v Pomurju. Med drugim so bili na obisku Športno kinološkega društva Goričko, kjer se sistematično formira Enota reševalnih psov Pomurja. ERPS delujejo v okviru slovenskih sil zaščite in reševanja. Pri predstavitvi je pomagala kinologinja Ines Zavec, ki prav sedaj obiskuje seminar za vodnike reševalnih psov v Izobraževalnem centru za zaščito in reševanje na Igu. Za pogostitev - posebej pripravljene prekmurske  jedi sta lepo poskrbela ekonoma kinološke organizacije Franc Rezar in Kristjan Norčič, za potešitev žeje pa Danilo Varga ter Robi Tot, ki skrbita tudi za tehnično podporo. Nad videnim in doživetim so bili mladi iz Jordanije, Grčije, Portugalske, Italije, Romunije in Slovenije zelo navdušeni. Po zaključku projekta je bilo izdano tudi končno poročilo.

Podelitev mednarodnega častnega priznanja za posebne zasluge širšega značaja

Mednarodni mladinski zbor je, pod vodstvom Jordanca ZAID KHALED ISSA ABU JOUDEH in glavne koordinatorke Tamare Brumen, Športno kinološkemu društvu Goričko - Enoti reševalnih psov Pomurja in predanemu kinološkemu inštruktorju ter vodniku reševalnega psa Vladoju Škerlaku, podelil mednarodno častno priznanje za posebne zasluge širšega značaja. ŠKD Goričko – ERP Pomurja za vse mlade udeležence mednarodnega projekta predstavlja primer pozitivne prakse predanega in izrednega prostovoljnega udejstvovanja, vključevanja mladih v posebne dejavnosti zaščite in reševanja, sožitja generacij ter ljubezni do narave in človekoljubnosti. Vlado Škerlak pa skupaj s svojo kinološko inštruktorsko ekipo ( Zlatka Berden, Eva Gomboc, Roman Bodanec ter Dani Lipič, ki je bil skupaj s svojim psom kar dvakratni svetovni prvak in enkrat podprvak v sledenju) letos usposablja že 26. generacijo kinoloških timov (vodnik-pes) ter skozi daljšo časovno obdobje skrbi, da vsako nedeljo, neglede na letni čas in vremenske razmere, neprekinjeno čez celo leto brezhibno potekajo kinološka usposabljanja za vedno večje število aktivnih udeležencev iz širšega prekmursko-štajerskega območja. Mednarodni mladinski zbor je Kinološki zvezi Slovenije predlagal, da se ustrezno odzove na omenjene posebne zasluge.

Še več o projektu na povezavi.

Vir: MC Prlekije
Tekst: Marijan Kosić
Foto: Aleš Potočnik, Nina Stegmüller

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

60949

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino