Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 14 May 2021

Pirati plastike – slovenski otroci na misiji proti plastičnemu onesnaževanju

Te dni so se pričela prva vzorčenja makro - in mikroplastike pod okriljem mednarodnega projekta skupnostne znanosti Pirati plastike - dajmo Evropa! Slovenski otroci bodo skupaj z nemškimi in portugalskimi raziskovali plastične odpadke in odkrivali raven onesnaženosti.

Ministrica za izobraževanje, znanost in šport prof. Simona Kustec je projekt z veseljem podprla: »Navdušeni smo nad izjemnim odzivom naših šol in uspešno izvedbo dejanskih aktivnosti. Projekt zasleduje cilje za čisto okolje in zeleni prehod ter v celoti naslavlja naše skupne prioritete predsedovanja Svetu EU. Spodbujali bomo povezovanje znanosti in izobraževanja in iskali sinergije za večjo učinkovitost. Z aktivnim delovanjem v šolskem prostoru bomo dvignili ozaveščenosti pri mladih in jim približali področje znanosti.« Posebnega vzorčenja se bo ministrica udeležila 21. maja v Velenju.

Pobudniki projekta so trio Predsedstva Sveta Evropske unije, ministrstva Slovenije, Nemčije in Portugalske. Vodenje slovenske misije proti plastičnemu onesnaževanju je prevzela Morska biološka postaja Piran Nacionalnega inštituta za biologijo v sodelovanju z Inštitutom RS za vode in Ekologi brez meja.

Zanimanje med slovenskimi pedagogi je preseglo vsa pričakovanja, saj se jih je prve predstavitve projekta udeležilo več kot 200, prijave na vzorčenje pa so bile zapolnjene v hipu. V spomladanskem delu projekta, ki poteka med majem in junijem 2021, sodeluje 50 osnovnih in srednjih šol iz vse Slovenije. Otroci in dijaki v manjših skupinah z njihovimi mentorji ob slovenskih rekah raziskujejo plastične odpadke in odkrivajo raven onesnaženosti z makro- in mikroplastiko. Rezultati se zbirajo na enotnem portalu projekta, katerega cilj je širitev na raven celotne Evropske unije. Drugo vzorčenje, v katerega bo vključenih dodatnih 50 šol, bo potekalo med 15. septembrom in 15. novembrom.

V sklopu projekta so nastala tudi učna gradiva na temo onesnaženja voda s plastiko, ki so na voljo brezplačno.

Vir: Ministrstvo za izobraževanje, znanost in šport

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

32751

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino