Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 18 Mar. 2020

Plačaj z verzom ali kako z malo besedami povedati čim več?

Vse več pobud se seli na splet, tudi vsakoletna pesniška pobuda Plačaj z verzomki jo že več let pripravljajo ob svetovnem dnevu poezije, se letos zaradi epidemije koronavirusa seli na medmrežje.

Kako lahko plačaš z verzom?

V Sloveniji so se organizatorji ob popolni ustavitvi javnega življenja odločili, da iz kavarn in barov pesniško pobudo preselijo na družbena omrežja. V natečaju za prvo zbirko instapoezije lahko do vključno sobote, 21. marca, sodelujete vsi polnoletni uporabniki omrežja Instagram in Facebook, in sicer z javno objavo avtorskega verza na osebnem profilu, ki mu dodajo ključnika #placajzverzom in #natecaj1. Izbrane verze bodo objavili v posebni pesniški zbirki, deset izbranih avtorjev pa nagradili s finančno nagrado.

"Zamisel o pesniški zbirki, v kateri bodo zbrane avtorske pesmi z omrežja Instagram in Facebook, se je porodila, ko še nismo vedeli, da bodo ti verzi nastajali v prav posebnem času. Znašli smo se v izrednih okoliščinah in naneslo je, da so se tudi naša tradicionalna pesniška druženja ob kavi v veliki meri preselila na druženja na spletnih omrežjih," je zapisal pesnik in pisatelj ter podpornik akcije Feri Lainšček in dodal, da zbirka "ki jo bomo v teh dneh skupaj ustvarili, tako ne bo le svojevrsten novum, temveč bo prav gotovo zaznamovana tudi z duhom časa, v katerem živimo. Vsem, ki se nam boste pridružili, želim veliko navdiha. Pa ne pozabite, pri pesnjenju gre med drugim tudi za to, kako s čim manj besedami povedati čim več."

Ozadje akcije

Akcija Plačaj z verzom naj bi na svetovni dan poezije v soboto, 21. marca, potekala v več kot 40 državah ter v več kot 1000 kavarnah po svetu. Projekt v organizaciji Worldreader Julius Meinl letos izbrane verze usmerja v boj proti nepismenosti v državah, izvoznicah kave, kot so Etiopija, Kenija in Indija. A zaradi ukrepov za preprečitev širitve novega koronavirusa bo svetovna akcija močno okrnjena, so zapisali organizatorji.

Svetovni dan poezije vsako leto obeležujemo 21. marca

21. marec je za svetovni dan poezije leta 1999 razglasil Unesco. Z njim želijo spodbujati branje, pisanje, založništvo in poučevanje poezije po vsem svetu.

Vir: MMC 
Foto: #kafetarime @kafetarime 

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

14137

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino