Kaj se dogaja?

Objave uredništva portala mlad.si

V skupini: Nacionalno
Všečno: (0)
Datum objave: 19 May 2020

Platforma konS vabi k oddaji predlogov za delavnice

KonS - Platforma za sodobno umetnost vabi zainteresirane izvajalce delavnic za otrok, mladostnike in odrasle, da posredujejo svoje predloge za pripravo in izvedbo delavnic v sklopu projektnih vozlišč, ki se bodo vzpostavila v Mariboru, Velenju, Novem mestu, Ljubljani in Novi Gorici, kjer delujejo partnerji projekta.

S projektom konS partnerji Zavod Kersnikova, Zavod Projekt Atol, Zavod Aksioma, Društvo Ljudmila, Zavod Cona, Univerza v Novi Gorici – Akademija umetnosti, Mladinski center Velenje, LokalPatriot Novo mesto ter MKC Maribor vzpostavljajo več ustvarjalnih vozlišč, v sklopu katerih bodo izvajali različne oblike neformalnega izobraževanja za otroke, mladostnike in starejše. Glavni namen aktivnosti je spodbujanje otrok in mladih k odkrivanju svojih potencialov in razvijanju sposobnosti, ustvarjalnega mišljenja ter inovativnosti.

Osnovna oblika neformalnega izobraževanja so ustvarjalne delavnice, v katerih udeleženke in udeleženci pridobivajo znanje s področja novih tehnologij, kot so biotehnologija, biologija, nosljiva tehnologija, digitalni mediji, zvok, energetika, robotika, alternativni viri energije, procesiranje signalov ipd. Poleg navduševanja, učenja, raziskovanja in prototipiranja so dejavnosti v vozliščih namenjene ustvarjanju skupnosti, v katerih otroci, mladi in odrasli sodelujejo in razvijajo svoje projekte, zato je zaželeno (ni pa nujno), da so teme posameznih delavnic prilagojene različnim starostnim skupinam in/ali različnim stopnjam usposobljenosti.

Vozlišča se bodo vzpostavljala skozi celotno trajanje projekta (2019–2022) v Mariboru, Velenju, Novem mestu, Ljubljani in Novi Gorici, kjer delujejo partnerji projekta konS. V času projekta bo izvedenih nekaj več kot 300 delavnic, od katerih bo petina novih, ostale pa bodo ponovitve le-teh.

Kakšne delavnice pričakujejo?

  • Delavnice za otroke - delavnice naj bodo takšne, da otroke navdušujejo za osnove programiranja, rabo elektronike, mehatronike, zvoka, biotehnologij ... Ta orodja otroci spoznavajo z rokami, sproščeno, lahko tudi skozi igro. Namen delavnic ni toliko osvajanje znanja kot spodbujanje strasti do učenja in prenašanje znanja. Zato na delavnicah skušamo ugotoviti, kaj posameznike zanima (kakšni so njihovi interesi), in jih spodbujati, da svoja zanimanja odkrivajo, razvijajo ter v njih prepoznajo svoje potenciale.
  • Delavnice za mladostnike  - delavnice so namenjene spoznavanju in demistificiranju tehnologij ter kritičnemu mišljenju, s katerim se udeleženci opolnomočijo za kreativno uporabo tehnologij v svojih projektih.
  • Delavnice za ostalo zainteresirano javnost - Delavnice so praviloma namenjene umetnikom in drugim ustvarjalcem, ki želijo spoznati, se naučiti ali razviti spretnosti za potrebe svojih projektov. Te delavnice so namenjene prenašanju zelo specifičnih znanj in izkušenj, ki so jih pri svojem delu razvili in uporabili posamezniki ali skupine. Teme so lahko zelo nišne, vendar zanimive za ustvarjalce na področju rabe, tematiziranja in problematiziranja starih in novih tehnologij ali tehnologij, ki še niso polno razvite.

Povabilo za predloge delavnic bo odprto do konca projekta, predlogi pa bodo obravnavani glede na vrstni red prispetja. Celoten poziv si lahko v PDF formatu prenesete na tej povezavi, več o pozivu pa najdete tukaj.

Vir in foto: MKC Maribor

Trenutno ni komentarjev...

Komentirajte

32993

Omejitev znakov 740

O portalu mlad.si             

Portal je namenjen vsem mladim v Republiki Sloveniji ter vsem tistim, ki se z mladimi ukvarjate. Na portalu najdete vse potrebne informacije o mladih in za mlade, vključno  z vsemi priložnostmi, ki se mladim ponujajo izven procesa izobraževanja in prvih delovnih izkušenj. Portal vsebinsko povezujejo tri glavne vstopne točke oz rubrike, ki smiselno tvorijo življenski ciklus mladih, njiove potrebe in želje po aktivnem preživljanju prostega časa in soočanju z izzivi v obdobju med 15. in 29. letom.
Kontakt:
Urad RS za mladino
Masarykova 16, 1000 Ljubljana
T: (01) 478 46 76, E: gp-ursm.mizs(at)gov.si
Urad RS za mladino